Nieuws/Buitenland
2013872
Buitenland

Donald Trump zegt Iran-deal op

Donald Trump tijdens de persconferentie dinsdag.

Donald Trump tijdens de persconferentie dinsdag.

WASHINGTON - Donald Trump heeft laten weten dat de Verenigde Staten het nucleaire akkoord met Iran uit 2015 opzeggen. Dat meldde de Amerikaanse president dinsdag tijdens een persconferentie. „Iran moet nooit nucleaire wapens krijgen.”

Donald Trump tijdens de persconferentie dinsdag.

Donald Trump tijdens de persconferentie dinsdag.

De beslissing maakt de weg vrij voor de Verenigde Staten om opnieuw economische sancties te treffen tegen de Islamitische Republiek. De VS gaan op het hoogste niveau economische maatregelen nemen tegen Iran. Ook landen die Iran helpen, zullen worden aangepakt, aldus de Amerikaanse president.

Trump zei bereid te zijn te onderhandelen over een nieuwe overeenkomst die echt een eind maakt aan de atoomdreiging uit Iran. Tot dat moment worden weer sancties van kracht. De VS zullen niet schromen landen die zich daaraan niet houden te bestraffen.

’Illegaal’

Iran heeft het besluit van Donald Trump uit het nucleair akkoord te stappen veroordeeld als „illegaal”. De staatstelevisie sprak van een „onwettige” gang van zaken en „ondermijning van internationale afspraken”.

Als reactie op het besluit van Trump de nucleaire deal met Iran op te zeggen, heeft de Iraanse president Hassan Rohani op tv laten weten dat Teheran klaar is om zijn atoomprogramma te hervatten. Maar voordat dat gebeurt, zal hij eerst gaan praten met de landen die betrokken waren bij het sluiten van het akkoord, met name uit de EU.

’Onding’

Dat de Verenigde Staten zich niet langer gehouden voelden aan de deal, en Iran weer sancties kunnen gaan opleggen, werd al verwacht. Trump zei in het verleden bij herhaling dat hij de overeenkomst die door zijn voorganger Barack Obama en vijf andere wereldmachten in 2015 met Iran werd gesloten een onding te vinden.

Donald Trump tijdens de persconferentie.

Donald Trump tijdens de persconferentie.

Iran beloofde destijds zijn kernprogramma tot een minimum te beperken in ruil voor opheffing van de internationale sancties, waardoor de economie weer zou opbloeien.

Twijfels

Hoewel Duitsland, Frankrijk en de EU, in navolging van het internationale atoomwaakhond IAEA, menen dat Teheran zich aan de beloftes heeft gehouden en alleen nog uranium verrijkt om aan de energiebehoefte te voldoen of voor medische doeleinden, twijfelde Trump daaraan.

Vorige week maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met tromgeroffel bekend dat de inlichtingendienst bewijzen heeft gevonden dat Iran heeft gelogen en op een andere plek is doorgegaan met het ontwikkelen van kernwapens.

Gevolgen Nederlandse economie

Het besluit van Trump raakt hij ook de Nederlandse economie. De handel tussen ons land en de Islamitische Republiek was na 2015 juist een beetje opgekrabbeld. Het afgelopen jaar verkochten Nederlandse bedrijven voor iets meer dan 1 miljard euro aan goederen aan Iran, vooral machines en brandstoffen.

In hetzelfde jaar verdienden de Iraniërs 600 miljoen euro aan ons, vooral door de handel in olie, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Kamerleden teleurgesteld

In de Tweede Kamer wordt afwijzend gereageerd op het terugtrekken van de Verenigde Staten uit de atoomdeal met Iran, zoals de Amerikaanse president Trump dinsdagavond heeft aangekondigd. De PVV schaart zich wel aan diens zijde.

Het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om een streep te halen door de het nucleair akkoord met Iran is ,,slecht nieuws voor de Nederlandse en de Europese veiligheid”. Dat zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Het is volgens Blok zaak nu snel om tafel te gaan.

’Essentieel voor de veiligheid in Europa’

De EU houdt vast aan het nucleaire programma met Iran. „Deze overeenkomst is essentieel voor de veiligheid in Europa. Wij zijn vastbesloten onze burgers op deze manier te beschermen”, reageert EU-buitenlandchef Federica Mogherini namens de EU vanuit Rome op het besluit van president Trump om de VS terug te trekken uit de zogeheten JCPOA-deal.