Nieuws/Binnenland
2013898
Binnenland

Kamerleden teleurgesteld over opzeggen Iran-deal, PVV uitzondering

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert.

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert.

Den Haag - In de Tweede Kamer wordt afwijzend gereageerd op het terugtrekken van de Verenigde Staten uit de atoomdeal met Iran, zoals de Amerikaanse president Trump dinsdagavond heeft aangekondigd. PVV en SGP scharen zich wel aan diens zijde.

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert.

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert.

Volgens Trump had de deal nooit tot stand mogen komen. Hij wil daarom niet langer economische sancties jegens Iran opschorten.

’Akkoord beter dan géén akkoord’

Vanuit de coalitiepartijen in de Tweede Kamer klinkt dat dit besluit in hun ogen onverstandig is. Hoewel ook daar niet iedereen even enthousiast was over de huidige afspraken, is de heersende gedachte toch dat dit nog altijd beter was dan géén akkoord te hebben met het land in het Midden-Oosten over de ontwikkeling van kernwapens. „Zonder deal ontstaat echter een situatie waarin Iran mogelijk haar kernprogramma hervat, terwijl de scherpe inspecties en het toezicht daarop wegvallen”, aldus VVD-Kamerlid Bente Becker.

„Bovendien kunnen regionale concurrenten zich vrij voelen om daardoor ook een nucleair programma op te zetten. De ontwikkeling van nucleaire wapens door landen in het Midden-Oosten, waarop zowel de Verenigde Staten als Europa geen invloed kunnen uitoefenen, moet koste wat het kost vermeden worden.”

Europese Unie

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert zou nu het liefst zien dat de Europese Unie er alles aan doet om de deal met Iran te behouden. Ook D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt dat daar de bal ligt om te trachten de deal overeind te houden.

De VVD wil hierover in debat met het kabinet om te horen „wat de Europese partners en ook Nederland hebben gedaan om het Witte Huis te overtuigen van een verbeterde deal”, aldus Becker. „En wat Nederland met bondgenoten kan doen om alsnog een verbeterde deal voor elkaar te krijgen.”

De ChristenUnie hoopt dat er „nieuwe, strengere afspraken” met Iran te maken zijn, met verscherpte controle en afspraken over de ballistische raketten die gebruikt kunnen worden voor het vervoer van kernkoppen, zo laat CU-Kamerlid Joël Voordewind weten.

PVV wel positief

SP-Kamerlid Sadet Karabulut hoopt dat alle betrokkenen proberen te redden wat er te redden valt. „Die deal is natuurlijk niet alleen met de Verenigde Staten gesloten”, benadrukt ze. „Het is heel belangrijk dat wij daar wel aan blijven vasthouden en alle mogelijke middelen inzetten om te voorkomen dat de deal van tafel gaat.”

Maar wat PVV-Kamerlid Raymond de Roon betreft wordt de atoomdeal inderdaad naar de geschiedenisboekjes verwezen. „De Irandeal is onder valse voorwendsels tot stand gekomen en schiet daardoor op gevaarlijke wijze te kort”, vindt hij. „Deze deal moet van tafel.”

Ook een woordvoerder van de SGP laat weten dat de partij Trump steunt omdat in hun ogen ’kwaadaardige regimes’ als Iran niet vertrouwd kunnen worden.