Nieuws/Binnenland
2015047544
Binnenland

Spanning in de lucht

Zuid-Korea detecteert 180 gevechtsvliegtuigen van Noord-Korea, zet zelf 80 straaljagers paraat

Ter illustratie

Ter illustratie

SEOUL - Zuid-Korea heeft vrijdag zo’n tachtig straaljagers ingezet, nadat het meer dan 180 militaire vliegtuigen van Noord-Korea in de lucht had gedetecteerd. Dat heeft het ministerie van Defensie in Seoul gemeld.

Ter illustratie

Ter illustratie

De Noord-Koreaanse toestellen vlogen in een tijdsbestek van vier uur boven Noord-Korea en langs de oost- en westkust, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Seoul stuurde vervolgens onder meer F-35A’s de lucht in. Zuid-Koreaanse straaljagers die nu gebruikt worden bij oefeningen met de Verenigde Staten, moesten „gereed” staan.

De luchtoefeningen van Zuid-Korea en de VS zijn de grootste die de twee landen ooit hebben gehouden en zijn met een dag verlengd vanwege de toegenomen militaire activiteit in de regio. Vanuit Noord-Korea klinkt veel kritiek op deze trainingen, die worden omschreven als „agressief en provocerend.”

Dagrecord

Het Zuid-Koreaanse leger zei dat het donderdag meer dan tachtig Noord-Koreaanse artillerieschoten in de maritieme bufferzone tussen de Korea’s had waargenomen, uren nadat bekend werd dat de gezamenlijke oefeningen niet vrijdag maar zaterdag eindigen. Noord-Korea lanceerde donderdag ook meerdere raketten. Een dag eerder werden zeker 23 raketten afgevuurd, een dagrecord.