Nieuws
2015569
Nieuws

Birgit werd lastiggevallen terwijl ze in een rolstoel zit

Birgit en haar vriend

Birgit en haar vriend

Birgit Jongeling (25) heeft reuma, zit in een rolstoel en werd op Bevrijdingsdag constant lastiggevallen door mannen. "Ze dachten dat mijn vriend mijn verzorger is. Hoezo? Kun je je niet voorstellen dat meisjes in een rolstoel verkering hebben?"

Birgit en haar vriend

Birgit en haar vriend

"Door mijn reuma zit ik vaak in een rolstoel. Ik kan staan en lopen, maar dat kost me veel inspanning. Als ik bijvoorbeeld lopend de boodschappen ga doen, weet ik dat ik daarna de hele week op bed lig met veel pijn. Dus uit voorzorg gebruik ik dan de rolstoel.

Dat deed ik op 5 mei ook, toen ik samen met mijn vriend Jense (27) naar het Bevrijdingsfestival in Utrecht ging. Eenmaal daar begonnen er telkens mannen met me te flirten, op een zogenaamd grappig manier. Dat terwijl Jense gewoon de hele tijd naast me stond.

Een beetje naar me gluren, opmerkingen maken, en op een hele respectloze manier vragen wat ik heb, of ik wel kan staan, dat ik moet opstaan en met hem moet dansen, vragen over mijn seksleven en of dat nog wel werkt. Ik probeer dan meestal vriendelijk te blijven, want het is niet altijd even slim om een grote mond op te zetten.

Jense zei er iets van. Die mannen geloofden haast niet dat hij mijn vriend was. Mensen gaan er zo makkelijk vanuit dat hij mijn verzorger is, omdat hij mijn rolstoel duwt. 'Oh, wat knap dat hij dat aankan met jou', hoor ik dan. Ik vind dat best kwetsend. Hoezo, knap van hem? Kun je je niet voorstellen dat meisjes in een rolstoel verkering hebben?"

Op VROUW.nl lees je het hele verhaal van Birgit.