Nieuws/Buitenland
2015767765
Buitenland

’Chinese spion’ geeft dekmantel op en vraagt asiel in Australië

Demonstranten in Hongkong.

Demonstranten in Hongkong.

MELBOURNE - In Australië heeft een man die beweert een Chinese spion te zijn, asiel aangevraagd. Volgens Australische media heeft Wang „William” Liqiang de autoriteiten informatie gegeven over Chinese operaties in Hongkong, Taiwan en Australië. Hij zegt dat hij persoonlijk betrokken was bij spionagewerkzaamheden.

Demonstranten in Hongkong.

Demonstranten in Hongkong.

De vermeende overloper heeft naar verluidt de Australische veiligheidsdienst ASIO de identiteit van hoge militaire inlichtingenofficieren van China in Hongkong verstrekt. Hij zou ook details hebben gegeven over hoe China fondsen financiert en zich mengt in de politiek van Hongkong, Taiwan en Australië.

Wang is nu met zijn vrouw en kind in Sydney en vreest dat hij wordt vermoord als hij naar huis gaat. De veiligheidsdienst ASIO en het Australische ministerie van Binnenlandse Zaken hebben nog niet op het nieuws gereageerd.

’Werkloze fraudeur’

De Chinese politie zei zaterdag dat de vermeende Chinese spion in werkelijkheid een „werkloze voortvluchtige fraudeur” is. De 26-jarige Liqiang werd in 2016 schuldig bevonden aan auto-importfraude en kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 15 maanden van een rechtbank in de provincie Fujian in Oost-China, zei de politie van Shanghai in een verklaring. De fraude bedroeg ongeveer 4,6 miljoen yuan (592.000 euro).

De banden van Australië met China zijn de afgelopen jaren verslechterd door beschuldigingen dat China zich bemoeit met binnenlandse aangelegenheden. Canberra vreest ook dat het machtige Aziatische land overmatige invloed zoekt in de Stille Oceaan.