Nieuws/Buitenland
2016198
Buitenland

Madrid naar rechter om ’Puigdemont-wet’

MADRID - De Spaanse regering wil via de rechter voorkomen dat de gevluchte Catalaanse leider Carles Puigdemont tot regionale leider wordt benoemd terwijl hij daar niet bij is en in het buitenland zit. Het Catalaanse parlement keurde afgelopen week een wetsvoorstel goed dat het mogelijk maakt een regiopremier te kiezen die niet persoonlijk aanwezig is.

Madrid kondigde voor de stemming al aan naar het constitutioneel hof te stappen. Dat oordeelde in januari dat Puigdemont alleen beëdigd kan worden als regionaal leider van Catalonië als hij fysiek aanwezig is in het parlement.

Puigdemont (55) vluchtte uit Catalonië in de nasleep van het illegale referendum over onafhankelijkheid. De separatistenleider is nu in Duitsland, waar de rechter moet besluiten of hij kan worden uitgeleverd aan Spanje. Het Catalaanse parlement heeft ondertussen nog geen nieuwe premier gekozen. De politici hebben tot 22 mei de tijd om een regioregering te vormen, anders moeten nieuwe regionale verkiezingen worden gehouden.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo