Nieuws/Binnenland
2016421045
Binnenland

Halsema over cocaïne: ’Feiten onder ogen zien’

Burgemeester Femke Halsema.

Burgemeester Femke Halsema.

Amsterdam - De ’war on drugs’ werkt niet en diep in haar hart zou burgemeester Femke Halsema cocaïne het liefst legaliseren. Dat zei ze vrijdagochtend tijdens een topoverleg van Europese ministers.

Burgemeester Femke Halsema.

Burgemeester Femke Halsema.

Minister Dilan Yeşilgöz had collega’s uit België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje uitgenodigd om te praten over de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. Halsema ontving hen in Amsterdam.

De burgemeester vertelde over alle verschrikkingen waar de hoofdstad nu al jaren mee kampt. Ze noemde de moord op Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum, de broer van kroongetuige Nabil B. en de 17-jarige Mohammed Bouchikhi die werd vermoord vanwege een persoonsverwisseling. „Hun dood leidde tot krantenkoppen, maar in werkelijkheid is het maar het topje van de ijsberg.”

De burgemeester wees in haar welkomstwoord op het belang van de regulering van wiet. „Door het criminaliseren van het aanbod en de vraag, helpen we alleen maar de markt voor criminelen”, zei ze. „Regulering van roken en drank heeft laten zien dat het mogelijk is om de markt voor schadelijke producten beheersbaar te maken, terwijl het ook de gezondheidsschade terugdringt.”

War on drugs

Persoonlijk ziet ze deze aanpak ook als oplossing voor de problemen met cocaïne. „Om eerlijk te zijn, in mijn hart ben ik ervan overtuigd dat het beste resultaat voor onze samenleving behaald kan worden door het decriminaliseren van cocaïne en het reguleren van de markt”, zei Halsema..

„Echter, ik ben een realist en weet dat er te weinig politieke steun is voor zulke maatregelen.” De Amsterdamse burgemeester constateert dat de ’war on drugs’ niet werkt en regulering van cocaïne nog niet eens een puntje op de horizon is.

Maar alleen repressieve maatregelen werken ook niet, vindt ze. Wat haar betreft is het tijd voor andere Europese houding. „We moeten toegeven dat de resultaten niet goed genoeg zijn. De georganiseerde misdaad is te machtig en te rijk geworden. De markt is simpelweg te aanlokkelijk.”

Halsema pleitte daarom voor drie dingen. Het geweld terugdringen, de economische en sociale situatie in bepaalde wijken verbeteren en illegale geldstromen verstoren. Bij dat laatste punt citeerde Halsema een beroemde - en niet zo’n nette - uitspraak uit televisieserie The Wire.

„Ik ben ervan overtuigd dat in de toekomst mensen als Peter, Derk, Redouan (de broer van de kroongetuige, red.) en Mohammed niet meer voor hun tijd hoeven te sterven”, aldus de burgmeester.