Nieuws/Buitenland
2017459
Buitenland

Onderzoek naar lek Doel kan maanden duren

De kerncentrale in Doel.

De kerncentrale in Doel.

DOEL - Het kan nog „weken of zelfs maanden” in beslag nemen voor bekend is wat de precieze oorzaak was van het lek in het nucleaire gedeelte van de kerncentrale in het Vlaamse Doel eind april. Dat heeft de topman van nucleaire waakhond FANC Frank Hardeman verklaard in de Kamercommissie Nucleaire Veiligheid.

De kerncentrale in Doel.

De kerncentrale in Doel.

Maandag 23 april werd Doel 1 nabij de Nederlandse grens stilgelegd vanwege een lek. Het werd pas de volgende dag gevonden in het koelsysteem, dat moet voorkomen dat de reactor oververhit raakt. In totaal is 6000 liter gelekt, aldus Hardeman. Het water is opgevangen en raakte nooit in de buitenwereld. Ook voor de werknemers was er geen gevaar volgens FANC, dat het incident op het laagste gevaarniveau inschaalde. Hardeman stelt wel dat het om een „uitzonderlijke” en „abnormale situatie” ging.

De provincie Noord-Brabant en de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant werden tot hun verbazing niet geïnformeerd over het lek. Commissaris van de Koning Wim van de Donk is naar aanleiding van mediaberichten zelf op zoek gegaan naar informatie. Hij verklaarde teleurgesteld te zijn in de Belgen. Veel bewoners van Brabant willen dat de kerncentrale definitief sluit.