Nieuws/Binnenland
2017488
Binnenland

’Niet verantwoord om door te gaan zonder maatregelen’

Eigenaar HaCarmel overweegt sluiting

Amsterdam - De eigenaar van het Joodse restaurant HaCarmel dreigt zijn zaak te sluiten als de gemeente Amsterdam geen extra maatregelen treft om hem en zijn klanten te beschermen tegen aanvallen.

Dinsdag bleek dat de gemeente Amsterdam al signalen had dat Saleh A. radicaliseerde. Hij sloeg in december de ruiten in bij het restaurant en stal een Israëlische vlag. Hij werd in eerste instantie slechts verdacht van vernieling en diefstal. De kwestie werd niet aangemerkt als een geval van antisemitisme of terreur.

’Geschokt’

Eigenaar Sami Bar-On is ‘geschokt’ door het nieuws dat er al tekenen waren dat de belager was geradicaliseerd, maar dat hij bij de afdeling radicalisering en polarisatie toch werd ingeschat als een klant voor geestelijke gezondheidszorg, niet voor deradicalisering.

,,Na verschillende verzoeken en aandringen was burgemeester van Aartsen niet bereid om met mij te komen praten of veiligheidsmaatregelen te treffen’’, zegt Bar-On. De burgemeester wees hem pas na verschillende incidenten een zesweekse camerabewaking toe. De restauranthouder eist een nieuw gesprek met Van Aartsen. Komen er geen maatregelen, ‘dan is het niet verantwoord om op deze manier door te gaan’. De dader woont in de buurt van de restauranthouder.

Sami Bar-On.

Sami Bar-On.

Het zou een ‘ongekend dieptepunt zijn als het restaurant gesloten moet worden’, zegt advocaat Herman Loonstein. Hij noemt het ‘stuitend’ hoe Van Aartsen de zaak heeft aangepakt. ,,Een gesprek met de burgemeester zelf werd geweigerd, er blijkt nu informatie achtergehouden te zijn en de restauranteigenaar wordt gewoon geschoffeerd.’’

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat er wel degelijk handreikingen zijn gedaan aan HaCarmel. ,,De eigenaren hebben meerdere keren een uitnodiging van gemeente gekregen om te praten over extra maatregelen en hulp. Daar is ook actief achter aan gebeld. Daar zijn ze keer op keer niet op in gegaan, want ze eisten aanwezigheid Van Aartsen.’’ De gesprekken zouden gevoerd worden met specialisten van Openbare Orde en Veilogheid, die weten welke mogelijkheden er zijn.

De burgemeester stond wel direct bij een moskee op de stoep nadat deze was belaagd, werpt Loonstein tegen. ,,Dat hij HaCarmel na vier incidenten binnen vier maanden nog steeds in de kou laat staan en de boel blijft bagatelliseren, stuit Ba-Ron tegen de borst.’’

Vechten in Syrië

Saleh A. sloeg op 7 december de ruiten aan diggelen. Toch stond hij na twee dagen weer op straat. Dat leidde tot veel onbegrip. Het inslaan van de ruiten van het Israëlische restaurant was volgens de Syriër pas ’de eerste stap’, verklaarde hij zelf bij de rechtbank. Wat die tweede stap zou zijn, weigerde hij te vertellen.

Tegen de reclassering vertelde hij eerder dat hij ’een vulkaan was die op uitbarsten stond’. Hij zou in Syrië gevechtstraining hebben ondergaan.

’Meerdere uitnodigingen van gemeente’

Volgens een woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen hebben de eigenaren van Hacarmel “meerdere keren uitnodigingen van de gemeente gekregen om te praten over extra maatregelen en hulp. Daar is ook actief achteraan gebeld. Daar zijn ze keer op keer niet op in gegaan, want ze eisten aanwezigheid burgemeester Van Aartsen. De gemeente praat vaker met ondernemers over veiligheid. Dat doen altijd specialisten van afdeling OOV die precies weten welke opties er mogelijk zijn. Na verkenning van ambtenaren en de ondernemer worden de plannen voorgelegd aan de driehoek. Die nemen uiteindelijk besluit. De gemeente had en heeft deze ondernemers iets te bieden. Het gesprek daarover is keer op keer geweigerd.”

Hij vervolgt: “Over het laatste concrete verzoek van advocaat Loonstein aan de burgemeester: we geven direcht antwoord aan advocaat Loonstein. Wel zo netjes.”