Nieuws/Binnenland
2017523401
Binnenland

Verkiezing Woord van het Jaar: van ’viruswappie’ tot ’coronamoe’

UTRECHT - Lockdownfeestje, viruswappie, hoestschaamte en coronamoe. Het zijn vier van de twintig kanshebbers op de titel Woord van het Jaar 2020. Er kan nog tot aanstaande maandag 17.00 uur worden gestemd. Het winnende woord maakt Van Dale dinsdag om 05.00 uur ’s morgens bekend.

Veel van de twintig genomineerde woorden dit jaar hebben te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Zo werden anderhalvemetersamenleving, kuchscherm, zelfquarantaine en raambezoek vaak ingestuurd door het Nederlandse publiek. Slechts drie woorden hebben geen link met het coronavirus: klimaatwanhoper, racismeknielen en stekkergekte. Op de website van Van Dale is de uitleg van de woorden te vinden.

Vorig jaar werd boomer gekozen tot Woord van het Jaar. Het woord, omschreven als „persoon, met name van gevorderde leeftijd, met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen”, kreeg 41,8 procent van de stemmen. Daarmee eindigde het boven klimaatspijbelaar en klimaatdrammer. In 2018 won blokkeerfries de verkiezing van Van Dale.