Nieuws/Binnenland
2018397093
Binnenland

Coronacrisis: zaterdag 30 januari

LIVE | Grote brand in ziekenhuis Chili, Portugal nadert maximum ic-bedden

Chaos bij een ziekenhuis in de Chileense hoofdstad Santiago door een grote brand.

Chaos bij een ziekenhuis in de Chileense hoofdstad Santiago door een grote brand.

AMSTERDAM - Ook nu er een begin is gemaakt met vaccineren, blijft het uit China overgewaaide coronavirus mondiaal voor ontwrichting zorgen. De besmettingen en ziekenhuiscijfers zijn in Nederland nog niet extreem, maar de mutanten baren zorgen. De Britse variant houdt op het ’eiland’ flink huis en ook de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse zijn in aantocht. Tegelijkertijd zuchten economie en maatschappij onder verstikkende maatregelen. Volg in dit live-blog het laatste coronanieuws.

Chaos bij een ziekenhuis in de Chileense hoofdstad Santiago door een grote brand.

Chaos bij een ziekenhuis in de Chileense hoofdstad Santiago door een grote brand.

Een grote brand in een ziekenhuis in de Chileense hoofdstad Santiago heeft meerdere delen van het gebouw verwoest. Alle 350 patiënten van het San Borja-hospitaal, onder wie coronapatiënten, moesten naar andere ziekenhuizen worden overgebracht.

Meer dan honderd medewerkers van hulpdiensten waren nodig om de brand te blussen en de patiënten te redden van de rook en de vlammen. Volgens de eerste onderzoeken lijkt het erop dat de brand is veroorzaakt door kortsluiting.

De patiënten die met Covid-19 in het ziekenhuis lagen zijn met extra voorzorgsmaatregelen naar andere ziekenhuizen vervoerd. Dat gebeurde in speciale ambulances, meldde minister van Volksgezondheid Enrique Paris. In Chili zijn meer dan 18.000 coronadoden. Zo’n 56.000 Chilenen zijn ingeënt.

Portugal nadert volle bezetting ic

In Portugal zijn nog maar zeven intensivecarebedden op het vasteland beschikbaar voor Covid-patiënten, melden de autoriteiten. Het land is hard getroffen door de tweede coronagolf. Sommige patiënten moeten nu naar het eiland Madeira worden getransporteerd.

Uit de data van het Portugese ministerie van Volksgezondheid blijkt dat 843 van de 850 ic-bedden voor coronapatiënten in het land met 10 miljoen inwoners bezet zijn. Portugal houdt vooralsnog 420 ic-bedden achter de hand voor patiënten met andere gezondheidsproblemen.

Gezondheidsmedewerkers bij een extra hulptent voor het Santa Maria ziekenhuis in Lissabon. De zorg in Portugal loopt tegen de maximale capaciteit.

Gezondheidsmedewerkers bij een extra hulptent voor het Santa Maria ziekenhuis in Lissabon. De zorg in Portugal loopt tegen de maximale capaciteit.

Het ministerie meldde zaterdag dat er in het afgelopen etmaal 12.435 nieuwe besmettingen waren vastgesteld, een daling ten opzichte van het recordaantal besmettingen dat donderdag werd gemeld. In de laatste 24 uur waren er in Portugal nog eens 293 coronadoden te betreuren. Het Zuid-Europese land heeft tot dusver 12.179 coronadoden geregistreerd, iets minder dan Nederland. Het land heeft het hoogste gemiddelde ter wereld qua besmettingen en doden per hoofd van de bevolking in de laatste zeven dagen, meldt datawebsite www.ourworldindata.org.

Het Portugese ministerie van Justitie meldde vrijdag dat het instituut voor forensische geneeskunde, dat belast is met het uitvoeren van autopsies, om een koeltruck heeft gevraagd om lichamen te bewaren. Begrafenisondernemingen zouden aan hun volle capaciteit zitten.

Nu op het vasteland de zorg overbelast raakt, moeten patiënten per vliegtuig naar de eilanden worden getransporteerd. Daar is de druk op de zorg minder. De regering wijt het hoge aantal besmettingen aan de versoepelingen die voor de feestdagen werden doorgevoerd. De snelheid waarmee het aantal besmettingen nu stijgt, zou te maken hebben met de Britse coronamutatie. Die variant zou goed zijn voor 65 procent van alle besmettingen in de laatste drie weken. De lockdown in Portugal is onlangs verlengd tot medio februari en er zijn strenge reisbeperkingen van kracht.

Meer nieuws:

Binnenland

Buitenland:

Financieel-economisch:

Sport:

Video/podcast:

Entertainment/persoonlijk:

Bekijk hier het coronanieuws van vrijdag 29 januari.