Nieuws/Buitenland
2018414
Buitenland

Israël vergeldt raketbeschieting Iran op Golan

JERUZALEM - Iran heeft volgens het Israëlische leger ongeveer twintig projectielen afgevuurd op doelen op de Golan-hoogvlakte. Die beschieting vanuit Syrië werd volgens dat land niet veel later door Israël beantwoord met raketten op Syrische doelen.

Ook voerde Israël aanvallen met gevechtsvliegtuigen uit op doelen nabij de Syrische stad Baath. Bij de tegenaanvallen van Israël werd een radarinstallatie en een brandstofdepot getroffen. Er zijn geen berichten van slachtoffers. Het Syrische persbureau SANA meldt dat de vliegtuigen door het afweergeschut onder vuur werden genomen. Bij de stad Homs zijn volgens Syrië ook Israëlische raketten uit de lucht geschoten.

Volgens een zegsman van het Israëlische leger zijn er door zijn land „een paar” raketten, afgeschoten uit Syrië, onderschept. Er is beperkte schade aan Israëlische posities. Eerder in de nacht van woensdag op donderdag (plaatselijke tijd) waren luchtalarmen op de Golan-vlakte te horen.

De aanval is mogelijk een vergelding op een Israëlische raketaanval op een Iraanse legerbasis in Syrië woensdag. Daarbij vonden volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten acht Iraniërs de dood.

De beschietingen kwamen enkele uren nadat de Amerikaanse president Donald Trump had bekendgemaakt dat zijn land de overeenkomst over het nucleaire programma van Iran opzegt.