Nieuws/Buitenland
2018414445
Buitenland

Europese Commissie zet deur op kier voor kernenergie

Brussel - Het debat over kernenergie in de Europese Unie begint te kantelen. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft op de top van regeringsleiders in Brussel voor het eerst uitgesproken dat gas én nucleair een belangrijke rol moeten hebben in de groene transitie.

Von der Leyen legt in een persconferentie de link met de lijst van energiebronnen die in aanmerking komen voor groene financiering. Kernenergie staat daar tot onvrede van Frankrijk en een hele stoet aan lidstaten nog niet op. Nederland heeft zich onder druk van de Tweede Kamer aangesloten bij deze lobby.

Nog altijd verzetten landen als Luxemburg en Oostenrijk zich tegen de komst van meer kerncentrales in Europa. Voorheen sprak de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, zich neutraal uit over de rol van kernenergie in het klimaatdebat.

Dat Von der Leyen zich nu wel uitspreekt kan worden gezien als een doorbraak. Tegelijkertijd hebben de regeringsleiders op de top geen gezamenlijke conclusie uitgesproken over de rol van nucleaire energie in de klimaataanpak.