Nieuws/Buitenland

Historisch: Trump ontmoet Kim Jong-un op 12 juni in Singapore

REUTERS

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump zal op 12 juni in Singapore de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoeten.

REUTERS

Dat schreef Trump donderdagmiddag op Twitter. „We zullen allebei proberen er een erg speciaal moment van te maken voor wereldvrede”, aldus de president.

Trump wil dat de Noord-Koreanen hun kernwapenprogramma ontmantelen. Zuid-Koreaanse gezanten brachten eerder dit jaar een uitnodiging over van de Noord-Koreaanse dictator. Trump stemde naar verluidt snel in met een ontmoeting. Het wordt de eerste keer dat de hoogste leiders van de twee landen met elkaar om de tafel zitten.

Noord-Korea liet deze week drie Amerikaanse gevangenen vrij. Dat werd gezien als een diplomatiek gebaar van Pyongyang. Trump kwam persoonlijk naar de Amerikaanse luchtmachtbasis Andrews om zijn landgenoten te verwelkomen. Hij zei toen te denken dat Kim zijn geïsoleerde land „de echte wereld” wil binnenbrengen. „Het is prachtig dat hij deze lui eerder heeft vrijgelaten”, zei Trump.

Bezorgd

De oppositie reageert bezorgd op dergelijke uitspraken. De Democratische leider in de Senaat, Chuck Schumer, zei te vrezen dat Trump onvoldoende doorpakt bij onderhandelingen. „Ik vrees dat de president, in zijn gretigheid om een deal te sluiten, geprezen te worden en een fotomoment te krijgen, een snel en een slecht akkoord sluit”, stelde hij in de Senaat.

Schumer zei ook dat de vrijlating van de drie Amerikanen niet geprezen zou moeten worden, omdat het trio in zijn ogen onterecht was opgesloten. „Het was geen grote prestatie van Kim Jong-un om dit te doen”, concludeerde de Democraat.

Bekijk meer van