Nieuws/Binnenland
2022358512
Binnenland

Politieman krijgt taakstraf voor mishandelen minderjarige in cel

ALMELO - Een 35-jarige politieman uit Enschede is veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur omdat hij een minderjarige jongen heeft mishandeld in de cel in Borne. De politierechter oordeelde dat er geen enkele reden was om geweld te gebruiken.

De jongen was in juli vorig jaar aangehouden in Enschede en naar het arrestantencomplex gebracht. Toen in de deuropening van de cel de boeien werden afgedaan, maakte de jongen een beweging met zijn rechterarm, ’zei iets van domme klootzak’ en ging in het hoekje van de cel zitten. Daarop vloog de politieman hem aan, dwong hem op zijn buik op de grond en sloeg de jongen in zijn zij.

De politieman zei later dat hij niet wist of de jongen al was gefouilleerd en dat hij bang was dat de jongen iets uit zijn zakken zou halen. Maar daar is geen bewijs voor gevonden. „Zelfs als dit waar zou zijn, dan nog was het niet nodig om de jongen uit het niets zo aan te vliegen en geweld te gebruiken”, vond de politierechter. Die neemt het de agent kwalijk dat hij zonder reden geweld heeft gebruikt; de jongen zat in de cel en kon geen kant op, de agent was de professional en had zorgplicht over de jongen.