Nieuws/Buitenland
2023001194
Buitenland

Zuid-Koreaanse minister van Eenwording stapt op na oplopende spanningen met Noord-Korea

SEOUL - De minister van Eenwording van Zuid-Korea, de contactpersoon voor de betrekkingen met Noord-Korea, heeft vrijdag ontslag genomen vanwege de oplopende spanningen op het schiereiland.

De stap komt enkele dagen nadat Pyongyang zijn verbindingsbureau met de zuiderburen had opgeblazen. De volgende dag dreigde Noord-Korea zijn militaire aanwezigheid in en rond de gedemilitariseerde zone te versterken.

President Moon Jae-in „accepteerde het voorstel van minister van Eenwording Kim Yeon-chul om af te treden”, zegt het presidentiële kantoor in een verklaring, zonder verdere details te geven.

Kim had woensdag al aangeboden af te treden, een dag nadat het verbindingsbureau was gesloopt, en zei dat hij „de verantwoordelijkheid op zich nam” voor de verslechtering van de inter-Koreaanse betrekkingen.

Sinds begin juni heeft Noord-Korea zich meerdere malen venijnig uitgelaten over het Zuiden vanwege anti-Pyongyang-folders die worden verspreid door overlopers. Meestal zijn die aan ballonnen bevestigd of in flessen in het water gegooid.

Analisten zeggen dat het Noorden mogelijk een crisis probeert te veroorzaken om de druk op het Zuiden te vergroten en zo concessies af te dwingen.

De inter-Koreaanse betrekkingen staan al maanden in de ijskast, na de mislukte top in Hanoi tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump. De bijeenkomst liep vast op wat Noord-Korea zou willen opgeven aan nucleaire militaire aspiraties in ruil voor een versoepeling van de sancties tegen het land.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo