Nieuws/Binnenland
202343796
Binnenland

Brand Haagse studentenflat waarschijnlijk door kortsluiting

DEN HAAG - Een brand op de zestiende verdieping van een Haagse studentenflat zondag is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting in een stekkerdoos van een verlengsnoer, meldt woningcorporatie Staedion, de eigenaar van de flat. De studenten die naar een hotel moesten uitwijken, zijn weer terug in hun woning.

De woordvoerder van Staedion zegt dat er een „plof” heeft geklonken voordat de brand uitbrak. De appartementen in de studentenflat zijn niet aangesloten op het gas, meldt hij.

De flat met negentien verdiepingen, elk met twee eenheden van tien woningen, werd zondag om 17.30 uur vrijgegeven door de hulpdiensten. Alleen de woning waar de brand heeft gewoed, is nog niet bewoonbaar. Een exact beeld van de schade kon de woordvoerder nog niet geven. Staedion heeft nog geen contact gehad met de huurder van de woning waar de brand uitbrak.

De flat had geen centraal brandalarm. Dat was ook niet verplicht, zegt de woordvoerder. Staedion is volgens hem bezig alle woningen te controleren op brandveiligheid. Daarna wordt bepaald bij welke woningen extra brandveiligheidsmaatregelen prioriteit hebben. Of de studentenflat een centraal brandalarm krijgt, is nog niet duidelijk.

De Universiteit van Leiden had een noodnummer geopend voor gedupeerde bewoners. Daar viel de drukte mee, zegt een woordvoerder van de universiteit.