Nieuws/Binnenland
2023806965
Binnenland

Der Spiegel haalt uit naar ons land als maffiaparadijs

’Hoe Nederland de maffia groot maakte met naïef drugsbeleid’

Amsterdam - Nederland is zo naïef geweest met het drugsbeleid dat het land zich tot een waar maffiaparadijs kon ontwikkelen. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel.

Het Duitse tijdschrift haalt fel uit naar het Nederlandse drugsbeleid. In een negen pagina’s tellende coverstory ’Käse, Koks und Killer’ (kaas, coke en moordenaars) wordt het drugsbeleid in ons land waarover Duitse instanties zich in toenemende mate zorgen maken, uiteengezet.

Op de voorpagina prijkt het ooit zo populaire kaasmeisje Frau Antje. Maar dit keer poseert ze met een kalasjnikov onder de arm en een joint in de mond. In de Goudse kaas op haar andere arm zit cocaïne verstopt en daarbij is de kaas doorzeefd met kogelgaten.

Onderwereld

Alles mocht en kon. „Dat de liberale omgang met hasj en marihuana ook brutale gangsters groot heeft gemaakt, dat de bendes naast softdrugs tonnen harddrugs door het land vervoerden, dat er elk jaar ongeveer twintig liquidaties in het milieu waren, deerde bijna niemand. Tot de onderwereld zich niet meer bekommerde om de openbare rust”, zo schrijft het weekblad.

„In 2012 brak een bendeoorlog uit, sindsdien steekt de onderwereld zijn vingers uit naar de bovenwereld. Met een schietpartij waarbij de kogels een kinderkamer binnenvlogen. Of met een afgehakt hoofd dat in 2016 op de stoep voor een café werd achtergelaten. Met dode en bedreigde mensen die niet tot het milieu behoorden, maar midden in het normale leven stonden. Zij hadden de moed om op te komen voor de rechtsstaat en de persvrijheid. Of ze hadden gewoon domme pech om door een huurmoordenaar voor het doelwit te worden aangezien.”

„Het land dat zo liberaal wil zijn, ervaart nu hoe onvrij het leven kan zijn in de klauwen van de maffia. ’Wie praat, die gaat’, zo zou het motto luiden van Taghi en zijn bende. Journalisten die schrijven over de Mocromaffia. Aanklagers die deze zaken onderzoeken. Advocaten die zijn tegenstanders verdedigen. Getuigen die belastende verklaringen afleggen. Zij moeten allemaal goed onder hun auto kijken om te zien of er geen bom onder zit en steeds om zich heen kijken of ze niet achtervolgd worden. Zij moeten bereid zijn zichzelf onder politiebescherming te stellen en hun oude leventje op te geven. En dat geldt ook voor hun familieleden.”

Drugssupermarkt van Europa

Volgens Frank Buckenhofer, hoofd van de douane-politie-unie is Nederland de drugssupermarkt van Europa. Buckenhofer is rechercheur bij het douane-onderzoeksbureau in het Duitse Essen. „Alle professionals voor het importeren, verbouwen, vervaardigen en distribueren van drugs zijn gevestigd in Nederland.”