Nieuws/Binnenland
2023910553
Binnenland

3402 positieve tests

Lichte stijging coronapatiënten in ziekenhuizen

ZEIST - Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag iets toegenomen, na de daling een dag eerder. Er liggen daar nu 673 covidpatiënten, elf meer dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Woensdag daalde het aantal patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, voor het eerst in drie weken. In de afgelopen weken kwamen er met de dag meer coronapatiënten bij in de ziekenhuizen.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 474 patiënten met Covid-19, vier meer dan woensdag. Op de ic’s nam het aantal ernstig zieke coronapatiënten toe met zeven tot 199. „De covidbezetting op de ic volgt een stijgende trend, al lijken mogelijk de eerste tekenen van een omslagpunt zichtbaar”, aldus het LCPS in een toelichting.

In de afgelopen 24 uur kwamen er op de verpleegafdelingen 73 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic’s werden 24 patiënten binnengebracht. Door drukte moesten er afgelopen etmaal vier coronapatiënten overgebracht worden naar ziekenhuizen in andere delen van het land.

Het LCPS gaf eerder aan dat ziekenhuizen het deze week nog drukker zullen krijgen met covidpatiënten. Ook liet de ziekenhuisorganisatie weten dat het moeilijk te voorspellen is wanneer de daling gaat inzetten. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, ging er eerder vanuit dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten oploopt tot ongeveer 800.

Positieve tests

Door een technische storing eerder zijn in de afgelopen 24 uur veel positieve coronatests geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen woensdagochtend en donderdagochtend 3402 meldingen van nieuwe gevallen.

Op woensdag meldde het RIVM meer dan 2800 gevallen, op dinsdag ruim 2200 en op maandag iets meer dan 2100. Het is gebruikelijk dat het aantal positieve tests in de loop van de week oploopt.

Rotterdam telde de meeste positieve tests. In de Maasstad kregen 294 inwoners de mededeling dat ze besmet zijn geraakt. Voor Rotterdam is dat het hoogste aantal in twee weken tijd. Verder hoorden 266 Amsterdammers dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Daarna volgen Den Haag (121), Haarlemmermeer (65), Utrecht (61) en Almere (51).

In de afgelopen dag registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het overlijden van 11 coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal in bijna twee maanden tijd. Dat deze sterfgevallen nu zijn gemeld, betekent niet dat de mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. De registratie kan ook zonder storing een tijdje duren. In totaal telt Nederland zo’n 18.000 coronadoden.