Nieuws/Binnenland
2025080524
Binnenland

32 aanhoudingen bij actie tegen ’mobiel banditisme’

DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Bij een internationale actie tegen rondtrekkende bendes die zich schuldig maken aan diefstal en inbraken, heeft de politie in Nederland vorige week 32 verdachten aangehouden. Ook werden 27 auto’s in beslag genomen, meldt de politie woensdag.

De actie tegen zogenoemd mobiel banditisme was georganiseerd door de Dienst infrastructuur van de Landelijke Eenheid. Europol en nog eens zeventien andere Europese landen deden eraan mee. Er werd actuele informatie uitgewisseld tussen de landen en in de meeste andere landen werden er ook politieacties ondernomen. Dat leidde in heel Europa tot de aanhouding van 228 verdachten en 88 in beslag genomen voertuigen.

Operatie Trivium

Bij de Europese actie, genaamd Trivium, waren honderden handhavers betrokken. Zij deden onder meer observaties, inbeslagnames, achtervolgingen en aanhoudingen. In totaal werden er tussen de zeventien landen en Europol 430 verschillende informatieverzoeken uitgewisseld. Het was de veertiende keer dat Trivium werd uitgevoerd.

Tijdens deze editie werd met name gespeurd naar veroordeelde personen die hun straf nog moeten uitzitten maar mogelijk in het buitenland verblijven. Vermoedelijke verblijfsadressen zijn tussen landen uitgewisseld en achterhaald in onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Bekeken wordt of zij uitgeleverd kunnen worden zodat ze hun straf kunnen uitzitten.

Mobiele bandieten

Mobiele bandieten zijn rondtrekkende criminele groepen die zich schuldig maken aan misdrijven zoals winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming, zakkenrollerij, brandstofdiefstal en autodiefstal en -inbraak.

In aansluiting op de actie hebben de Nederlandse en Duitse politie een uitgebreide grenscontrole gedaan, waarbij elf mensen zijn aangehouden. Zij worden verdacht van het vervoeren van verdovende middelen, tonen van valse identificatiepapieren, diefstal van een auto en illegaal verblijf. Ook werden auto’s, wapens en verdovende middelen in beslag genomen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo