Nieuws/Binnenland
2025300
Binnenland

Pont vaart opnieuw hard tegen kade Amsterdam CS

AMSTERDAM - UPDATE 22.43 uur - De pont van Amsterdam-Noord naar het Centraal Station is opnieuw met hoge snelheid tegen de kade geknald. „De pont stond echt bomvol.”

Wonder boven wonder raakte er dit keer niemand gewond. „Het was zo druk dat niemand kon omvallen”, vertelt een vrouw die op de pont stond tegen AT5.

Volgens de vrouw leek het erop of de pont niet kon remmen. „De pont knalde eerst nog schuin tegen de steiger aan. De kapitein kon hem daarna nog wel vrij recht krijgen, voordat hij vervolgens weer vol tegen de kade knalde.” De passagiers moeten overstappen op een andere pont. „De kapitein was hevig geschrokken.”

Oorzaak

De oorzaak van de botsing is vrijdagavond laat bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van het vervoersbedrijf GVB was een van de twee joysticks waarmee de pont werd bestuurd kapot. Die is inmiddels gerepareerd.

Zondagmiddag ramde een pont ook al de kade van het Centraal Station. Toen raakten dertien mensen gewond. Zowel zondag als vandaag was de pont onderweg van de Buikslotermeerweg naar Amsterdam CS.

’Toevalligheid’

De woordvoerder spreekt na deze tweede botsing van een 'vervelende toevalligheid'.

De oorzaak van het incident van zondag is nog niet duidelijk. Naar die botsing doen inmiddels drie partijen onderzoek: de leverancier van de pont, die van de techniek, maar ook de Inspectie Leefomgeving en Transport.