Nieuws/Binnenland
202615822
Binnenland

Amsterdam Dance Event: 1027 besmettingen, 300.000 verkochte kaarten

Amsterdam - Meer dan duizend mensen hebben vorige maand het coronavirus opgelopen op het Amsterdam Dance Event (ADE). Zeker 1027 bezoekers van het dance-evenement zijn positief getest, en het werkelijke aantal ligt mogelijk nog hoger. Deze mensen komen uit het hele land. Dat laat de GGD Amsterdam weten. Mensen die na het evenement door de ADE-bezoekers zijn besmet, zijn niet meegenomen in de cijfers.

Het Amsterdam Dance Event werd van 13 tot en met 17 oktober gehouden. In totaal zijn ongeveer 300.000 kaarten verkocht. De 1027 positieve tests zijn 0,29 procent van het totale aantal verkochte kaarten. Bezoekers hadden een coronatoegangsbewijs nodig om binnen te komen. Bij evenementen binnen mocht maar 75 procent van het maximale aantal bezoekers worden toegelaten.

Bij het ADE waren er 350 evenementen op 140 locaties. Bij zeker 83 van die evenementen hebben volgens de GGD meerdere besmettingen plaatsgevonden. De gezondheidsdienst maakt niet bekend om welke feesten het gaat.

Volgens de GGD geeft niet iedereen na een positieve test aan op het ADE te zijn geweest. Bovendien houden sommige mensen het bij een zelftest, en laten ze zich niet testen door de GGD. Verder waren er ook buitenlandse bezoekers, die niet door een GGD zijn getest. Daarom houdt de Amsterdamse GGD er rekening mee dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt. Het bron- en contactonderzoek is afgerond en het aantal zal dus ook niet verder oplopen.

’Niet veel’

De organisatoren van ADE zeggen dat ze niet schrikken van het aantal positief geteste bezoekers. „Duizend besmettingen op zo’n 300.000 bezoekers is niet veel, een percentage van van 0,27 geloof ik”, zegt een woordvoerder. Hij vreest ook niet voor meer besmettingen door ADE. „Nee, het is meer dan twee weken geleden. Met een incubatietijd tussen de vijf en tien dagen zou dat nu duidelijk moeten zijn.”

Viroloog Bert Niesters vindt dat er nog meer mag gebeuren om de besmettingscijfers in te dammen.