Nieuws/Binnenland
202708315
Binnenland

Justitie: topcriminelen verdedigden gezamenlijke belangen met geweld

OM eist 14 jaar cel tegen ‘bendeleider’ Rico de Chileen

’Rico de Chileen’ in de rechtbank.

’Rico de Chileen’ in de rechtbank.

AMSTERDAM - Richard R., alias Rico de Chileen, moet een gevangenisstraf opgelegd krijgen van 14 jaar voor het leidinggeven aan een criminele organisatie die moorden pleegde, in drugs handelde en crimineel geld witwaste.

’Rico de Chileen’ in de rechtbank.

’Rico de Chileen’ in de rechtbank.

Het is de maximumstraf die hij kan krijgen, verhoogd met een derde vanwege de opeenstapeling van misdrijven en de leidinggevende positie die Rico de Chileen (47) had. Bij het grote publiek is hij vrijwel onbekend, maar voor het Openbaar Ministerie staat vast dat hij ,,een grote en meedogenloze speler” is in het criminele circuit.

Het werd maandag in de extra beveiligde gerechtsbunker in Osdorp duidelijk dat het Openbaar Ministerie betreurt dat een wetswijziging die het mogelijk maakt om hogere straffen op te leggen, voor Rico de Chileen te laat komt. De hogere straf kan niet met terugwerkende kracht worden opgelegd.

’Innige verbonden’

Volgens het Openbaar Ministerie smeedde Richard R. ,,smerige en innige verbonden” met andere criminelen, zoals Ridouan Taghi. De relatie tussen deze twee mannen werd door de officieren van justitie de ‘Brangelina’ van de onderwereld genoemd. Ze hadden misschien niet zoals Angelina Jolie en Brad Pitt een liefdesrelatie, maar de verhouding tussen beide mannen was wel innig. Zo innig dat ze in hun huiveringwekkende communicatie over moorden die moesten worden gepleegd, hun bijnamen Hermano (Rico) en Sir (Taghi) lieten versmelten tot HermanoSir.

Volgens het Openbaar Ministerie bestaat er in Nederland ,,een criminele schaduwwereld waarin miljarden omgaan en die ondermijnend werkt op de samenleving. Criminelen verdienen miljarden met de in- en doorvoer van harddrugs en verkrijgen daardoor onacceptabele machtsposities”, aldus de officieren. Nederland vormt de spil in die internationale in- en doorvoer naar de rest van Europa.

Om hun grote belangen veilig te stellen schrikken de leiders van de organisaties niet terug voor het plegen van moorden, waar soms onschuldigen het slachtoffer van worden. Tegenstanders worden zonder pardon uit de weg geruimd. Uit de versleutelde berichten die Richard R. en Ridouan Taghi via Pretty Good Privacy telefoons uitwisselden, bleek zelfs dat ze soms streden wie bepaalde doelwitten uit de weg mocht ruimen.

Richard R. heeft er tot nu toe het zwijgen toe gedaan. Alleen over de witwasverdenkingen was hij bereid het een en ander te verklaren. Hij zei meermalen dat hij bang was om fouten te maken in verklaringen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo