2027254
Binnenland

Stakingen Schiphol opgeschort

Wachtende reizigers bij de bagage-afhandeling.

Wachtende reizigers bij de bagage-afhandeling.

UPDATE - Vakbond FNV schort de stakingsacties op Schiphol na drie weken ’tot nader order’ op. Er lijkt een doorbraak in de onderhandelingen met de drie afhandelaars van passagiers en bagage, Swissport, Menzies en Aviapartner.

Wachtende reizigers bij de bagage-afhandeling.

Wachtende reizigers bij de bagage-afhandeling.

„Maandag hervatten we het cao-overleg, nadat ons actiecomité een uitnodiging van de werkgevers ontving om verder te praten”, zegt een FNV-woordvoerder.

Een onafhankelijke ’verkenner’ heeft volgens hem zaterdag zijn positieve bevindingen om een compromis in het arbeidsconflict te bereiken, aan alle partijen kenbaar gemaakt.

„We zien weer voldoende aanknopingspunten om afspraken te maken over betere werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden voor de werknemers bij de afhandelingsbedrijven”, aldus de FNV-zegsman.

Onderlinge concurrentie

In totaal vallen 1650 mensen onder deze cao’s. De werkgevers zijn bereid om te praten over een sector-cao om de onderlinge concurrentie op de werkvloer in goede banen te leiden.

De werknemers bij de incheckbalies, in de bagagekelder en op het platform strijden voor lagere werkdruk, minder strakke roosters, meer vaste contracten en een loonsverhoging.

’Praten enige weg’

De Nederlandse Swissport-baas Menno Biersma, die ook namens Menzies en Aviapartner spreekt, is blij met het doorbreken van de impasse. „Vanaf het moment dat de FNV ultimatums ging neerleggen, hebben wij steeds gezegd dat praten de enige weg is naar oplossingen. We zijn verheugd dat de bond nu ook tot deze conclusie komt en aan tafel terugkeert”, zegt hij tegen De Telegraaf.