Nieuws/Buitenland
2027553453
Buitenland

Johnson op ic: gelukkig geen longontsteking

Boris Johnson op eerder beeld toen hij nog in thuisisolatie zat.

Boris Johnson op eerder beeld toen hij nog in thuisisolatie zat.

LONDEN - De situatie van de Britse premier Boris Johnson is ernstiger dan hij zelf wil doen geloven. Op maandagmiddag twitterde hij nog dat hij ’positief gestemd was’. In de loop van de avond kwam het bericht dat Johnson op de intensive care was opgenomen.

Boris Johnson op eerder beeld toen hij nog in thuisisolatie zat.

Boris Johnson op eerder beeld toen hij nog in thuisisolatie zat.

Dinsdagmiddag werd duidelijk dat Johnson geen longontsteking heeft, zoals werd gevreesd. Hij ligt in stabiele toestand op de intensive care na een verslechtering van zijn gezondheid en hij blijft goedgehumeurd, aldus een woordvoerder.

De premier krijgt een standaard zuurstofbehandeling (met een slangetje onder de neus) en heeft geen mechanische beademing of ademhalingsondersteuning met een kapje of mondstuk nodig.

Steeds wordt benadrukt dat het om een voorzorgsmaatregel gaat. Dat was ook het bericht toen Johnson zondagavond in het St. Thomas ziekenhuis – met uitzicht op de parlementsgebouwen – werd opgenomen.

In de loop van maandag wenste Johnson het heft nog niet uit handen te geven. Hoewel hij de crisisbesprekingen liet voorzitten door zijn plaatsvervanger Dominic Raab, minister van Buitenlandse Zaken, maakten woordvoerders van Johnson duidelijk dat de premier nog altijd op de hoogte werd gehouden van alle ontwikkelingen en ook de eindverantwoordelijkheid droeg.

Onverstaanbaar

Diverse partijgenoten maakten zich echter al ernstige zorgen. Tijdens videobesprekingen was Johnson afgelopen week diverse malen onverstaanbaar vanwege zijn hoestbuien. „Hij moet niet denken dat hij onmisbaar is”, liet een van de kabinetsleden, anoniem natuurlijk, weten aan diverse media.

De meeste anderen denken dat Johnson teveel hooi op zijn vork heeft genomen. Hij overschatte zijn eigen weerstand en ging ervan uit dat het virus na een aantal dagen zou verdwijnen.

Dat bleek ijdele hoop. Waar andere leden van het Britse crisisteam, zoals minister van Gezondheidszorg Matt Hancock en de belangrijkste medische adviseur Chris Whitty, binnen een week herstelden van hun coronabesmetting, hield de koorts bij Johnson aan. Dat was reden om hem zondagavond naar een ziekenhuis te vervoeren.

In de loop van maandagmiddag kwam er een bericht dat Johnson al aan beademingsapparatuur zou liggen. Dat werd glashard ontkend door woordvoerders van de premier. Maar de krant The Daily Mail meldde in de loop van maandagmiddag wel dat Johnson extra zuurstof kreeg toegediend.

Longontsteking

De belangrijkste zorg was of Johnson een longontsteking heeft opgelopen of niet. De aanhoudende koorts is daarbij een veeg teken. Maar in het laatste persbericht van maandagavond werd duidelijk gemaakt dat Johnson, hoewel opgenomen op de intensive care afdeling, nog altijd geen gebruik maakte van beademingsapparatuur en dat hij nog altijd bij kennis is. De verhuizing naar de intensive care was geregeld om ervoor te zorgen dat hij, indien noodzakelijk, aangesloten kon worden op de noodzakelijke apparatuur. Dinsdagmiddag bleek dat Johnson inderdaad geen longontsteking heeft.

Johnson en zijn 24 jaar jongere vriendin Carrie Symonds verwachten vroeg in de zomer een baby.

Reacties

Premier Mark Rutte wenst namens het kabinet Johnson, zijn familie en het Britse volk „veel sterkte en kracht toe in deze moeilijke tijd. Ik hoop hem in goede gezondheid weer snel te kunnen spreken”, laat hij maandagavond weten.

Ex-premier Theresa May, die plaats moest maken voor Johnson, zei op Twitter dat haar „gedachten en gebeden” met hem en zijn familie zijn. „Dit gruwelijke virus maakt geen onderscheid. Iedereen kan het krijgen. Iedereen kan het verspreiden”, benadrukt ze.

De Amerikaanse president Donald Trump zei tijdens een persconferentie in het Witte Huis dat hij bedroefd is over de verslechtering van de toestand van de Britse premier. „Ik wil ook de beste wensen sturen naar een goede vriend van mij, een vriend van ons land, premier Boris Johnson. We waren erg bedroefd toen we hoorden dat hij vanmiddag op de intensive care is opgenomen. Alle Amerikanen bidden voor zijn herstel.”

Ook de Franse president Emmanuel Macron heeft Johnson een voorspoedig herstel toegewenst. Hij hoopt dat Johnson „deze beproeving snel te boven komt.” „Al mijn steun gaat uit uit naar Boris Johnson, zijn familie en het Britse volk in deze moeilijke dagen”, aldus Macron.

Ook de Duitse kanselier Angela Merkel, EU-voorzitter Ursula von der Leyen en secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO wensen Johnson veel sterkte en een spoedig herstel. „Veel kracht Boris en wordt snel gezond”, twitterde Stoltenberg.

Het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland in een dagelijkse podcast. Luister de corona-update hier, hieronder of via je eigen podcast app.