Nieuws/Buitenland
202797081
Buitenland

Oorlog in Oekraïne

’Zeker 17 mobilisatiecentra in brand gestoken’

Russisch verzet kent nog geen einde: ’Rekruteringsofficier neergeschoten in Siberië’

Een vrouw wordt meegenomen na een protest in Moskou

Een vrouw wordt meegenomen na een protest in Moskou

OEST-ILIMSK - Waar na de afgekondigde mobilisatie in Rusland al snel massale protesten volgden in het land, lijkt het verzet nu ook gericht te worden op mobilisatiecentra en rekruteringsofficieren. In een Siberisch mobilisatiecentrum waar het Russische leger rekruten registreert, is een officier door een jonge man neergeschoten. De schutter is gearresteerd, melden plaatselijke media.

Een vrouw wordt meegenomen na een protest in Moskou

Een vrouw wordt meegenomen na een protest in Moskou

Rusland heeft 300.000 reservisten opgeroepen zich voor militaire dienst te melden om te gaan vechten in Oekraïne. De 25-jarige schutter zou volgens zijn moeder woedend zijn geweest omdat zijn beste vriend was opgeroepen voor militaire dienst, berichten Russische media. Die vriend zou geen militaire ervaring hebben, terwijl de autoriteiten hebben toegezegd alleen ervaren reservisten op te roepen.

Tekst gaat verder onder de tweet

De schietpartij was in Oest-Ilimsk, ten noorden van Irkoetsk, in het kantoor waar rekruten worden geregistreerd. Aanvankelijk werd gemeld dat het hoofd van het mobilisatiecentrum was doodgeschoten. De man is echter niet overleden, maar is volgens plaatselijke autoriteiten wel levensgevaarlijk gewond geraakt. Wat er nu met de schutter gaat gebeuren, is vooralsnog onbekend.

Onrust

De mobilisatie van honderdduizenden reservisten leidt in Rusland tot grote onrust. The Moscow Times bericht dat de afgelopen dagen zeker zeventien mobilisatiecentra in brand zijn gestoken. Daarnaast gaan er op sociale media beelden rond van een groot protest voor een mobilisatiecentrum in de Siberische stad Jakoetsk.

OORLOG IN OEKRAÏNELees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover