Nieuws/Binnenland
2028190513
Binnenland

5 jaar cel en tbs voor poging tot moord op Groningse journalist

Advocaat David Nieuwenhuis, Tjeerd P., advocaat Jan-Hein Kuijpers en Jaimy W. tijdens een eerdere zitting

Advocaat David Nieuwenhuis, Tjeerd P., advocaat Jan-Hein Kuijpers en Jaimy W. tijdens een eerdere zitting

GRONINGEN - Twee Groningers moeten vijf jaar de cel in en tbs met voorwaarden ondergaan voor brandstichting bij journalist Willem Groeneveld uit de Martinistad.

Advocaat David Nieuwenhuis, Tjeerd P., advocaat Jan-Hein Kuijpers en Jaimy W. tijdens een eerdere zitting

Advocaat David Nieuwenhuis, Tjeerd P., advocaat Jan-Hein Kuijpers en Jaimy W. tijdens een eerdere zitting

Het incident vond plaats op 19 augustus 2021, in de woning in Groningen van de bekende verslaggever/blogger en zijn partner. De twee veroordeelden komen uit de hoek van corona-activisten/complotdenkers. Dit bleek maandag in de rechtbank in Groningen. De straf is conform de eis tegen Tjeerd P. (32) en Jaimy John W. (33).

De officier van justitie sprak eerder van ’gewelddadig extremisme’. De rechter ziet het nachtelijke incident als poging tot moord en brandstichting, uitgevoerd door mannen die verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Speciaal benoemd is het element van ’de doelbewuste actie tegen een journalist’. Met andere woorden: het gebeurde niet zomaar even, het tweetal ging er bewust voor op uit. Zo zochten ze via internet het adres op van de verslaggever, waar ze vervolgens een brandend bierflesje naar binnen gooiden en er twee andere flesjes achterlieten bij de deur bij een trap in een nauw portiek.

De bewoners wisten het brandje weliswaar snel te blussen, maar dat had heel anders af kunnen lopen, aldus de rechtbank. Er was bijvoorbeeld maar één toegang. De aanslag werd door na eerdere bedreigingen geïnstalleerde camera’s bij het appartement nauwkeurig vastgelegd. Het span heeft inmiddels spijt betuigd. De mannen hadden een stevige borrel op en wilden de journalist vooral schrik aanjagen, verklaarden ze eerder.

Daadwerkelijk bedoeling

De rechtbank stelt ook niet vast dat het daadwerkelijk de bedoeling was om Groeneveld om het leven te brengen. Maar ze hebben wel ’de kans op overlijden aanvaard’ door prompt weg te rennen en de flesjes als een primitieve molotovcocktail lukraak te hebben gesmeten.

Slachtoffer en doelwit Willem Groeneveld reageerde kort na de uitspraak in de rechtbank in Groningen: „Het moet eerst nog bezinken. Het is vandaag een straffe uitspraak in ieder geval.”

Over de beide veroordeelden: „Deze jongens zijn het slachtoffer van hun beperking. Ze kregen weinig liefde, ze werden vervolgens gek gemaakt via internet en belandden in de fabeltjesfuik.”

Weblog Sikkom

De aanjagende man van het succesvolle weblog Sikkom, voor met name jong Groningen. heeft nog immer te maken met de zure gevolgen van en voor zijn dagelijkse werk. „Ik mijd sommige plekken, ik denk daarover na.” Hij gaat echter geen controversieel onderwerp uit de weg, dat is het niet, benadrukt hij.

Maar zoals bijvoorbeeld in deze roerige periode rondom acties van de boeren: „Er zit wel meer spanning in het lijf.” Naar concerten gaat hij wel. „Ik zorg dat ik met vrienden ben, die ervan weten. De mensen die dit soort dingen doen zijn daar dan ook doorgaans niet. Maar laatst in het voetbalstadion in Duitsland was er toch weer één man die dan in de wc’s me duwt en roept ’dat ik mijn bek moet houden’. En daar was ik niet aan het werk, maar voor het voetbal.” Groeneveld blijkt dus de boksbal van zijn medium. „Er werken meer mensen voor Sikkom, maar het lijkt voor hen toch dat ik Sikkom ben en andersom.”

Deze zaak staat voor een gevaarlijke ontwikkeling in de maatschappij. Politici, wetenschappers en journalisten worden steeds vaker bedreigd. In de podcast De Zaak Ontleed bespreekt rechtbankverslaggever Saskia Belleman wat voor impact dat heeft op haar werk: