Nieuws/Buitenland
2028270371
Buitenland

Zeker 25 doden door tropische storm Julia in Centraal-Amerika

SAN SALVADOR - Zeker 25 mensen zijn tot nu toe om het leven gekomen door de tropische storm Julia die sinds dit weekend over Centraal-Amerika trekt. De meeste slachtoffers vielen in El Salvador en Guatemala. In El Salvador hebben de autoriteiten tien doden gerapporteerd, onder wie vijf soldaten die bij een reddingsactie betrokken waren. Meer dan duizend mensen werden geëvacueerd.

In Guatemala kwamen sinds zondag zeker acht mensen om het leven en zeven anderen raakten gewond. Onder de doden waar vijf leden uit één gezin die door een aardverschuiving onder het puin van hun woning belandden.

In Honduras vielen vijf doden, onder wie een 4-jarige jongen die in een boot zat die omsloeg nabij de grens met Nicaragua. In dat land moesten zo’n 9200 mensen een schuilplaats zoeken.

De lokale autoriteiten in Panama zeggen dat zeker twee mensen om het leven zijn gekomen als gevolg van hevige regenval. Ongeveer driehonderd inwoners van het grensgebied met buurland Costa Rica moesten hun woningen ontvluchten.

13.000 huishoudens

De tropische storm kwam zondag aan land bij de kust van Nicaragua aan de Caribische Zee. Ongeveer een miljoen mensen kwamen daar zonder stroom te zitten en door hevige regenval en overstromingen moesten ruim 13.000 huishoudens evacueren.

Inmiddels is de storm uitgeraasd, meldt het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC). Het NHC waarschuwt dat er nog steeds levensbedreigende situaties kunnen ontstaan aan de kusten van El Salvador en Guatemala. Ook kan hevige regenval in die landen nog steeds voor overstromingen zorgen.