Nieuws/Buitenland
2028784329
Buitenland

Ouders Amerikaanse schoolschutter aangeklaagd

De 15-jarige Ethan Crumbley.

De 15-jarige Ethan Crumbley.

OXFORD - De ouders van de 15-jarige jongen die wordt vervolgd voor de fatale schietpartij op zijn middelbare school in het Amerikaanse Oxford worden ook aangeklaagd. Vrijdag bleken de ouders echter spoorloos toen ze niet kwamen opdagen bij een geplande voorgeleiding die via video moest plaatsvinden. De autoriteiten zijn nu naar hen op zoek. Advocaten laten namens de ouders weten dat ze niet voortvluchtig zijn en bij de voorgeleiding aanwezig hadden zullen zijn. Het is onduidelijk wanneer die nu gaat plaatsvinden.

De 15-jarige Ethan Crumbley.

De 15-jarige Ethan Crumbley.

Justitie in de staat Michigan verdenkt de ouders van de tiener van onopzettelijke doodslag mede omdat het gebruikte wapen bij hen thuis niet achter slot en grendel lag. Voor het paar is een opsporingsbevel uitgevaardigd en ze worden naar verwachting snel aangehouden. Op dood door schuld staat maximaal vijftien jaar cel.

De jongen schoot vier medeleerlingen van 14 tot 17 jaar dood en verwondde zeven anderen op de school niet ver van Detroit. Ethan Crumbley is aangeklaagd voor moord en terrorisme.

Zijn vader had het gebruikte semiautomatische wapen vier dagen daarvoor aangeschaft, volgens justitie in gezelschap van zijn zoon. De aanklager had al aangekondigd dat de vader mogelijk wordt vervolgd. Die ongebruikelijke stap werd toen noodzakelijk genoemd om vuurwapengeweld door minderjarigen hard aan te pakken. Wapenbezitters hebben volgens de officier van justitie de verantwoordelijkheid hun wapens veilig op te bergen. In dit geval zou het gaan om meer dan nalatigheid.

De aanklager is ervan overtuigd dat de jongen de moordpartij vooraf had beraamd. De politie heeft een dagboek gevonden waarin hij gedetailleerd beschreef hoe hij op de school om zich heen wilde schieten. Enkele uren voor de schietpartij waren de ouders van Crumbley nog op school ontboden om te praten over het „verontrustende gedrag” van hun zoon. Hij had onder meer geschreven dat zijn gedachten maar niet ophielden en vroeg om hulp. Op een kladblok was een tekening gevonden van een kogel en wapen en teksten als „bloed overal, „mijn leven is nutteloos” en „de wereld is dood.”

De aanklager zei al dat de schietpartij voorkomen had kunnen worden. De school blijft de komende weken dicht.