Nieuws/Binnenland
2030604214
Binnenland

Quinsy Gario uit BIJ1 gezet, vanwege ’signalen dat niet iedereen zich veilig voelde’

Quinsy Gario, activist en de nummer twee op de lijst van de politieke beweging BIJ1.

Quinsy Gario, activist en de nummer twee op de lijst van de politieke beweging BIJ1.

Den Haag - Kunstenaar en BLM-activist Quinsy Gario is uit BIJ1 gezet door het partijbestuur. Dat blijkt uit een bericht dat het bestuur aan leden heeft gestuurd.

Quinsy Gario, activist en de nummer twee op de lijst van de politieke beweging BIJ1.

Quinsy Gario, activist en de nummer twee op de lijst van de politieke beweging BIJ1.

„Helaas is er een vertrouwensbreuk ontstaan tussen BIJ1 en Quinsy Gario”, schrijft het bestuur aan partijleden. Over de exacte aanleiding wordt schimmig gesproken. „De afgelopen maanden zijn er bij BIJ1 signalen opgevangen van en over Quinsy. Op basis van deze signalen is er een onafhankelijk signaalonderzoek gestart via een daarin gespecialiseerd bureau.”

De uitkomst van dat onderzoek is aanleiding geweest om in te grijpen, zo blijkt uit het bericht. „De bevindingen van het rapport zijn verontrustend en het bestuur van BIJ1 heeft besloten de juridische adviezen en aanbevelingen naar aanleiding van het rapport op te volgen.”

Einde lidmaatschap

Het partijbestuur heeft besloten ’het lidmaatschap op te zeggen’. „Dit heeft hij in een persoonlijk bericht van het bestuur vernomen. Aangezien Quinsy bezwaar mag aantekenen is er op dit moment sprake van een schorsing. Onze verzoeken om tot contact en mediation te komen, zijn helaas onbeantwoord gebleven.”

De grote vraag blijft wat Gario precies heeft gedaan waardoor er zo hard wordt ingegrepen. Uit de verklaring van het bestuur blijkt alleen dat het bestuur het gedrag en de uitingen van de man die aanvankelijk de nummer twee van de partij was ernstig vindt. „Wij - het partijbestuur - kunnen niet om de ernst van de situatie heen. Het rapport geeft aan dat de grondbeginselen en een veilige werksituatie in gevaar zijn.” Daarom zou er besloten zijn ’deze stap te maken’.

Geen commentaar

Een woordvoerder van BIJ1 wil geen aanvullende tekst en uitleg geven over de exacte aanleiding . Hij zegt dat de partij later nog met een ’statement’ komt. In die verklaring staat in het kort wat ook aan leden is gemeld. Er wordt benadrukt dat ’mensen veilig moeten zijn bij BIJ1’. „Daar staan wij voor.”

Gario zegt tegen Trouw dat de afgelopen tijd geprobeerd is om „mijn bestaan binnen de partij te bemoeilijken.” Hij had juist zelf „pestgedrag en machtsmisbruik” binnen de partij aan de kaak willen stellen, al wil hij er niet over speculeren of dat een reden is waarom hij uit de partij is gezet.

De activist zegt bovendien dat hij officieel nog niks heeft vernomen over de uitkomst van het onderzoek. Uit correspondentie blijkt dat echter niet waar te zijn. Bovendien zou hij zelfs schriftelijk hebben bijgedragen aan het onderzoek. Gario is vooral bekend van zijn rol in het antiracismedebat en zijn rol bij Zwarte Piet is Racisme. Gario wilde als kandidaat van BIJ1 racisme en geweld tegen zwarte mensen bestrijden.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen maart haalde de partij 1 zetel, die momenteel wordt ingenomen door Sylvana Simons. Gario is de tweede man. Mocht Simons een stap terug doen, dan wordt hij haar vervanger, ongeacht zijn royement. Als zich zo’n situatie voordoet, wordt er namelijk niet gekeken naar partijlidmaatschap, maar welke plek iemand heeft op de kieslijst.