Nieuws/Binnenland
2030893
Binnenland

‘Een derde minder autokilometers’

Ander reisgedrag vermindert files

DEN HAAG - Bedrijven die hun werknemers voortdurend bewust maken van duurzamer reisgedrag, kunnen blijvend een derde minder autokilometers in het woon-werkverkeer teweegbrengen. Die gedragsverandering vertaalt zich gelijk in minder files.

Maar dan moeten er ook concrete alternatieven worden geboden, liefst met beloningen, zo blijkt uit een rapport van het Centraal Planbureau ‘Vrijwillig uit de auto’. Dat onderzoek is op verzoek van NS en stichting De Reisbeweging gedaan.

Het wordt maandag gepresenteerd tijdens de start van ‘Low Car Diet’, een maand durende mobiliteitswedstrijd die staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) en NS-topman Van Boxtel aftrappen.

Er doen aan deze negende editie 1.300 medewerkers van vijftien ondernemingen mee. ,,Gemiddeld 20% van de deelnemers wordt verleid om de auto voortaan vaker te laten staan, omdat zij kennis hebben gemaakt met betere middelen zoals fiets, trein en elektrische deelvoertuigen”, aldus een woordvoerder.

,,Het gaat om een positieve beïnvloeding van reisgedrag, vaak een ingeslepen gewoonte’, menen woordvoerders van NS en De Reisbeweging. Alleen financiële prikkels zijn volgens hen niet genoeg. ,,Mensen moeten het nut en gemak ervan leren inzien, zonder dat er sprake is van dwang. Dat werkt het beste.”

NS roept het bedrijfsleven op om ‘slimmer’ te kijken naar mogelijkheden om personeel naar het werk te krijgen. ,,Het hoeft niet altijd ov te zijn, ook meer thuiswerken en videoconferences kunnen zoden aan de dijk zetten om files en CO2-uitstoot terug te dringen. Meer keuzes zijn noodzakelijk.”

Volgens het CPB zijn zelfs verstokte automobilisten uit hun heilige koe te lokken, ,,als er maar een goed aanbod is om het anders te doen. Werkgevers kunnen hierin een sturende rol spelen met allerlei faciliteiten. Veel forensen kiezen er dan vrijwillig voor.”