Nieuws/Buitenland
2031185278
Buitenland

Antiterrorisme-eenheid van de politie start onderzoek

Geweldpleger Manchester is volgens politie terreurverdachte

Manchester - De man die vrijdag in een winkelcentrum in Manchester wild om zich heen stak met een groot mes en drie mensen verwondde, is aangehouden en wordt verdacht van een terroristische daad. De politie heeft bekendgemaakt dat de man snel werd overmeesterd en aanvankelijk wegens geweldpleging is aangehouden. De politie sluit andere motieven niet uit, maar behandelt de verdachte als een mogelijke terrorist.

De krant Manchester Evening News meldde dat een van de slachtoffers ernstig gewond is geraakt. Een vierde die gewond zou zijn, lijkt niet te zijn gestoken. Sommige Britse media hebben het over vijf slachtoffers.

De dader zou een 41-jarige man zijn die waarschijnlijk alleen handelde. Volgens plaatselijke media gaat het waarschijnlijk om een donkere Britse man uit de regio. De Britse premier Johnson is naar eigen zeggen „geschokt door het incident in Manchester” en zijn gedachten gaan uit naar de gewonden en betrokkenen.

Op beelden is te zien dat een man wordt getaserd door agenten. Een 19-jarige vrouw is met steekwonden naar het ziekenhuis gebracht, evenals een andere vrouw van wie de leeftijd niet bekend is. De toestand van beiden is stabiel, aldus de politie. Ook een 50-jarige man is met steekwonden naar het ziekenhuis gebracht.

Een vierde slachtoffer, een vrouw van in de 40, hoefde niet naar het ziekenhuis. Zij bleek niet gestoken, bleek nadat ze door hulpdiensten was beoordeeld.

Aanslag concert

In Manchester kwamen in mei 2017 22 mensen om tijdens een concert van Ariane Grande. Een zelfmoordterrorist blies zich zelf op in de Manchester Arena, niet ver van het winkelcentrum Arndale. Het was in Groot-Brittannië de meest dodelijke aanslag in jaren. Ook 120 mensen raakten toen gewond.