Nieuws/Buitenland
2032053
Buitenland

’Er zijn 2400 gewonden’

Ruim 50 doden bij protesten Gaza

JERUZALEM - Ruim vijftig Palestijnen zijn maandag gedood door confrontaties met het Israëlische leger. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza, dat spreekt over ruim 2400 gewonden.

Sinds de Israëlische militaire operatie van 2014 in de Gazastrook zijn er nog niet zoveel doden op een dag in de Gazastrook gevallen.

Betogingen

De Israëlische krant Haaretz meldt dat zeker 35.000 betogers zijn samengekomen aan de grens tussen Israël en Gaza. De betogers trekken massaal naar de grens om de ’Nakba’ (de Catastrofe) te herdenken. Daarmee verwijzen ze naar het uitroepen van de staat Israël zeventig jaar geleden. Dat betekende voor veel Palestijnen dat zij van hun geboortegrond vluchtten of daarvan werden verdreven.

Er zouden onder meer een veertienjarige jongen en een man in een rolstoel zijn gedood. „Er kunnen vandaag veel martelaren bijkomen. Heel veel. Maar de wereld zal onze boodschap horen. De bezetting moet eindigen”, zei een van de actievoerders.

’We zullen onze burgers verdedigen’

Israël had de Palestijnen opgeroepen weg te blijven van het grenshek. „We zullen onze burgers verdedigen met alle middelen en staan niet toe dat iemand door het hek breekt”, waarschuwde minister Avigdor Lieberman van Defensie.