Nieuws/Buitenland
2032063409
Buitenland

Betogers bestormen presidentieel paleis: twaalf doden

Onrust in Bagdad, Nederlands ambassadepersoneel geëvacueerd

Supporters van de sjiitische leider Moqtada al-Sadr in de ’groene zone’ van Bagdad.

Supporters van de sjiitische leider Moqtada al-Sadr in de ’groene zone’ van Bagdad.

BAGDAD - De Irakese regering heeft een totaal uitgaansverbod uitgeroepen voor de hoofdstad Bagdad. Maandag zijn daar nieuwe rellen uitgebroken nadat de invloedrijke sjiitische leider Moqtada al-Sadr had aangekondigd terug te treden uit de politiek. De demonstranten zijn een regeringspaleis binnengedrongen in de zwaarbeveiligde groene zone van de stad, waar zich ook overheidsinstellingen, ambassades en het parlementsgebouw bevinden. Er zouden twaalf doden zijn gevallen. Het Nederlandse ambassadepersoneel is in navolging van de Amerikanen geëvacueerd.

Supporters van de sjiitische leider Moqtada al-Sadr in de ’groene zone’ van Bagdad.

Supporters van de sjiitische leider Moqtada al-Sadr in de ’groene zone’ van Bagdad.

Omwille van hun veiligheid werkt en verblijft de staf van de Nederlandse ambassade in de Irakese hoofdstad Bagdad tijdelijk in de Duitse ambassade elders in de stad, zo meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De veiligheidssituatie in het land is nog verder verslechterd en het reisadvies is aangescherpt vanwege de politieke onrust.

De Nederlandse ambassade ligt midden in de Internationale Zone. „Daar is het momenteel erg onrustig; rond de compound vinden vuurgevechten plaats. De Duitse ambassade ligt ver buiten dit gebied. Zodra het weer veilig kan, zullen de medewerkers terugkeren naar de Nederlandse ambassade”, aldus het ministerie.

Op beelden is te zien dat de betogers in het paleis de confrontatie aangaan met beveiligers en de politie. De aanhangers van de 48-jarige Sadr hebben de afgelopen maand ook het parlementsgebouw bestormd en bezet om te verhinderen dat er een andere president en premier worden benoemd. Ook is te zien hoe tal van demonstranten overdag een duik nemen in het presidentiële zwembad. ’s Avonds zou de sfeer een stuk grimmiger zijn geworden.

Sadr roemde de indringers, omdat ze een „radicale verandering” in het politieke systeem zouden introduceren. Artsen meldden maandagavond dat twaalf volgelingen van Sadr om het leven zijn gekomen, 270 andere betogers liepen letsel op. Dat varieerde van schotwonden tot het inademen van traangas. Volgens het staatspersbureau INA gaat Sadr in hongerstaking en wil hij niet eten of drinken totdat de gewelddadigheden en het gebruik van wapens in het land ophouden. „De corrupte gemeenschap geeft, wat er ook gebeurt, niemand een rechtvaardiging voor het gebruik van geweld.”

De sjiitische leider zei op Twitter dat hij uit de politiek stapt vanwege de aanhoudende parlementaire crisis in het land. Sadrs partij werd de grootste bij de verkiezingen van oktober, maar het lukte daarna niet om tot een regering te komen. Sadr heeft vaker gezegd zich terug te trekken uit de politiek, maar hij bleef altijd invloedrijk in het land en keerde ook steeds weer terug in de politieke arena. Sadr is tegen de aanwezigheid van Amerikaanse of Westerse troepen in Irak.

Personeel van de Amerikaanse ambassade zou maandag per helikopter uit voorzorg geëvacueerd zijn. De VN-missie voor Irak (Unami) noemde de ontwikkelingen een „extreem gevaarlijke escalatie.” Ze riep alle betrokken partijen op af te zien van acties die kunnen leiden tot een niet te stuiten reeks ongewenste gebeurtenissen. „Het voortbestaan van de natie staat zelfs op het spel.”