203254
Binnenland

’Sisverbod in Rotterdam juridisch onhaalbaar’

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam, die het toe-sissen van vrouwen strafbaar wil maken, loopt daarmee tegen een torenhoge juridische muur op. Dat heeft de Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne donderdag gezegd op Radio Rijnmond.

„Het is sinds lange tijd uitgemaakt dat lagere overheden zoals gemeenten zich niet mogen bemoeien met allerlei zaken die te maken hebben met vrijheid van meningsuiting, het openbaar maken van gedachten of gevoelens. ’Als je dat wilt aanpakken of als je daar beperkingen in wilt aanleggen, dan moet dat eerst op landelijk niveau gebeuren”, aldus Van Ardenne.

Per 1 januari volgend jaar wil de gemeente, nadat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is gewijzigd, seksuele straatintimidatie strafbaar stellen. Op sissen, lastigvallen of achternalopen worden - als het wijzigen van de APV succesvol is - straffen gezet met een boete van maximaal 4100 euro of drie maanden gevangenisstraf.

Rotterdam volgt na Amsterdam met een speciale aanpak tegen sissen. Dit nadat uit onderzoek bleek dat 84 procent van de vrouwen in de leeftijd 18 tot en met 45 jaar in de Maasstad weleens te maken heeft met sissen, schelden, naroepen, vragen om seks, achternalopen of in het nauw drijven.