Nieuws/Binnenland
2032638233
Binnenland

Schengenzone op slot

Rutte: ga niet op vakantie

Alle Nederlanders kunnen hun vakantieplannen in de ijskast zetten. Voor alle landen in de wereld geldt vanaf nu minimaal op oranje. Dat betekent dat alle niet-essentiële reizen zeker tot en met 6 april worden afgeraden.

Premier Rutte maakte dit dinsdagavond bekend nadat hij via een videoverbinding had vergaderd met zijn collega-EU-leiders. Het is een advies, benadrukt Rutte. „Iedereen moet zelf de afweging maken.” Op reis gaan voor een strandvakantie is sowieso niet handig, maar als iemand per se naar het buitenland moet voor bijvoorbeeld een begrafenis dan moet die persoon dat zelf beslissen of dit verstandig is. Een terugreis kan een probleem zijn aangezien het vliegverkeer grotendeels plat ligt en het onduidelijk is hoe de situatie zich verder ontwikkelt.

Het betreft een specifiek Nederlandse maatregel. Volgens Rutte is het voor het ministerie van Buitenlandse Zaken bijna ondoenlijk om alle Nederlanders die in het buitenland in de problemen zijn geraakt terug te halen. Met Marokko zijn nu bijvoorbeeld problemen, vandaar zijn advies: blijf voorlopig gewoon thuis, vakantie heeft even geen prioriteit.

Thuiswerkers Pim Sedee en Kamran Ullah brengen elke dag het belangrijkste coronanieuws op een rij. De cijfers en de feiten. Luister hier of hieronder.

Buitengrenzen EU op slot

De buitengrenzen van de EU gaan dertig dagen op slot voor alle niet-essentiële reizen, hebben de EU-landen gezamenlijk besloten. Volgens Rutte wil Nederland deze maatregel zo snel mogelijk uitvoeren en treedt het kabinet zo spoedig mogelijk in overleg met bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen die nog vluchten van buiten de Unie uitvoeren.

Rutte hoopt dat de maatregel ertoe zal leiden dat de Europese binnengrenzen openblijven. Een negental EU-landen heeft naar aanleiding van het coronavirus de grenzen (deels) dichtgegooid. „De druk op het sluiten van de binnengrenzen zal afnemen”, aldus Rutte. Hij vreest problemen met bevoorrading. „Als Nederlandse vrachtauto’s vaststaan bij de Pools-Duitse grens dan is dat een probleem.”

„Een heel verstandig besluit”, noemt een ANWB-woordvoerder het reisadvies. De ANWB is al bezig 1500 reizigers die nog in het buitenland zitten weer naar Nederland te krijgen. TUI is sinds dit weekeinde bezig 30.000 reizigers naar Nederland te halen. In Benidorm moest de reisorganisatie snel zorgen dat de klanten terug konden keren omdat hotelgasten op straat werden gezet toen de hotels dicht gingen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop