Nieuws/Binnenland
2033269
Binnenland

Volkert van der Graaf wil emigreren

AMSTERDAM - Opnieuw een kort geding van Volkert van der Graaf. De moordenaar van Pim Fortuyn eist dinsdag bij de rechtbank van Den Haag dat er een einde wordt gemaakt aan zijn meldplicht, omdat hij daardoor niet zou kunnen emigreren.

Van der Graaf moet zich eens in de drie weken melden bij de Reclassering in het kader van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. Deze meldplicht, zo geeft hij aan, blokkeert zijn wens om uit Nederland te vertrekken. Eerder werd bekend dat hij in Duitsland een nieuw bestaan op zou willen bouwen.

De 48-jarige Van der Graaf werd na het uitzitten van tweederde van zijn straf in 2014 voorwaardelijk in vrijheid gesteld, maar kreeg wel beperkende maatregelen opgelegd. Die vocht hij daarna in diverse kort gedingen tegen Justitie aan, met wisselend succes.

Politiek reageert

Kamerleden zijn helemaal klaar met Volkert van der Graaf die maar procedures blijft aanspannen tegen de staat.

„Voor mij persoonlijk geldt dat ik hem liever kwijt dan rijk ben”, zegt VVD-Kamerlid Foort van Oosten over de buitenlandse plannen van Volkert van der Graaf. De liberaal zegt dat het niet de bedoeling kan zijn dat migratie een manier is om onder de meldplicht uit te komen. Als de moordenaar van Fortuyn zich in een buurland wil vestigen kan die zich volgens de VVD prima eens in de drie weken hier melden.

Het kabinet wil de voorwaardelijke invrijheidsstelling sowieso aanpakken. Door dat systeem kon Volkert van der Graaf, en vele andere criminelen, vrij komen voordat de hele straf was uitgezeten. Gevangenen moeten in de toekomst aantonen dat ze dat verdienen en de maximale strafkorting wordt ingekort. „Het bewijst maar weer eens dat we de voorwaardelijke invrijheidsstelling echt moeten aanpassen”, zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg over de kwestie met Volkert van der Graaf.

De PVV vindt dat dit soort voorwaardelijke invrijheidsstellingen helemaal afgeschaft moeten worden. PVV-Kamerlid Lilian Helder: „Deze moordenaar had wat de PVV betreft zijn gevangenisstraf geheel moeten uitzitten. Nu leeft en procedeert hij op kosten van de Nederlandse belastingbetaler tegen elke scheet. Eerst de straf uitzitten en dan wegwezen zonder ook maar één cent van Nederland.”

Minister Dekker (Rechtsbescherming) wilde niet reageren op de juridische stap van Van der Graaf.