Nieuws/Buitenland
2033948081
Buitenland

Noord-Korea vuurde donderdag een Hwasong-17-raket af

PYONGYANG - De raket die Noord-Korea donderdag afvuurde, was naar eigen zeggen een Hwasong-17. Dat is zover bekend de grootste intercontinentale ballistische raket waarover het land beschikt. Volgens Pyongyang werd de raket tijdens een oefening afgeschoten als „harde reactie” op de militaire oefeningen die Zuid-Korea en de VS momenteel uitvoeren, meldden staatsmedia.

Op foto’s die door het land naar buiten zijn gebracht is te zien hoe de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un samen met zijn dochter naar de lancering kijkt. De raket belandde in zee tussen het Koreaans Schiereiland en Japan, vlak voordat president Yoon Suk-yeol van Zuid-Korea naar Japan vloog voor een overleg met de Japanse premier Fumio Kishida. De Noord-Koreaanse raketproeven en het nucleaire programma van het land vormden een belangrijk gespreksonderwerp tussen beide leiders.

Kim beschuldigde de Verenigde Staten en Zuid-Korea van het verhogen van de spanningen met de militaire oefening die ze sinds maandag houden onder de naam Freedom Shield en die elf dagen duurt.

Noord-Korea hield vorig jaar een recordaantal raketproeven en vuurde ook dit jaar meerdere raketten af. Zondag lanceerde het land nog twee strategische kruisraketten vanaf een onderzeeër en dinsdag volgde een proef met twee ballistische raketten.