Nieuws/Binnenland
2034469892
Binnenland

Slachtoffer: ik voel me elke dag vies

’Loverboys en -girls slaan al toe in groep 8’

Meisjes worden steeds jonger de prostitutie ingesleurd (archief).

Meisjes worden steeds jonger de prostitutie ingesleurd (archief).

AMSTERDAM - Slachtoffers van loverboys – én van lovergirls – zijn steeds jonger. Dat stellen meerdere organisaties tegen de NOS.

Meisjes worden steeds jonger de prostitutie ingesleurd (archief).

Meisjes worden steeds jonger de prostitutie ingesleurd (archief).

„Voorheen zaten de slachtoffers vooral op de middelbare school. Maar nu vinden we ze ook al in groep 8. We behandelen meiden van 12, 13 jaar”, vertelt Carmen Legebeke, groepsbehandelaar bij Fier. Het NOS Jeugdjournaal sprak met onder meer Fier, Centrum Kinderhandel Mensenhandel, Terre des Hommes, Lumens, het Centrum Seksueel Geweld en het landelijk Coördinatiecentrum Mensenhandel Comensha.

Extra zorgwekkend: de jongste kinderen zijn vaak het minst goed in beeld. „Maar dat ze niet zichtbaar zijn, wil niet zeggen dat ze er niet zijn”, stelt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel in een rapport. „Naar schatting zijn zo’n 1300 van de 3000 Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting minderjarig.”

Het Jeugdjournaal spreekt met een slachtoffer. Zij kwam als 14-jarige in contact met een kennis van een vriendin. Binnen een week had ze haar eerste klant. „Ik heb in de prostitutie gezeten via een lovergirl. Lovergirls bestaan ook, ja, maar daar wordt eigenlijk geen aandacht aan besteed.”

’Ik voel me vies’

De lovergirl zocht veelvuldig contact met haar. „Op Snapchat, Instagram. Ze geeft je wat je wilt: aandacht, het gevoel dat je geliefd bent. Ze geeft vertrouwen, wat je eigenlijk van niemand kunt krijgen. Ze liet me geloven dat het beter was, dat het de makkelijkste weg naar geld was. Ik heb het vertrouwd.”

Gelukkig kon het meisje, dat anoniem wil blijven, ontsnappen. Dat wil niet zeggen dat ze zomaar weer haar leven oppakt. „Eerlijk gezegd voel ik me elke dag nog best wel vies. Ik douche heel vaak. Om dat gevoel weg te krijgen.” Dat helpt niet. Praten helpt wel. Ze is enorm blij met de hulp die ze nu krijgt en draagt anderen op het hart hulp te zoeken, de politie te benaderen of te praten met ouders. „Ik wens dit geen enkel ander meisje toe, niemand.”

Smartphones

Dat slachtoffers jonger worden, komt vermoedelijk door veranderd smartphonegebruik. „Als een meisje bijvoorbeeld één foto naaktfoto van zichzelf heeft gestuurd, hebben ze al chantagemateriaal. En dreigen ze die te verspreiden”, aldus Legebeke van Fier. „Veel ouders weten niet wat hun kind op de computer doet. En dus ook niet of er dan situaties zijn waarbij iemand over de grens probeert te gaan”, aldus Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld.