Nieuws/Binnenland
2035430328
Binnenland

Nederland zucht onder hitte

Hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland: 39,3 graden

DEN HAAG - Gilze-Rijen heeft maar anderhalf uur mogen genieten van het Nederlandse hitterecord. In Eindhoven werd om 16.30 uur een temperatuur van 39,3 graden gemeten, de hoogste temperatuur ooit in Nederland.

Gilze-Rijen kwam om 14.57 uur uit op 38,8 graden. Ariane Zwarts, loco-burgemeester van de Brabantse gemeente, twijfelde of ze moest jubelen. ,,Het heeft natuurlijk ook te maken met het veranderende klimaat.” Ook om die reden vindt ze het geen reden voor een feestje.

Kijk hier hoe warm het nu is bij jou in de buurt.

Vervolgens heeft Eindhoven het record dus overgenomen. Het voormalig julirecord werd al eerder gebroken. Dit stond op 38,2 graden en is gemeten op 2 juli 2015 in Maastricht en op 26 juli 2018 in Arcen.

Lees alles over de tropische temperaturen in ons dossier: Nederland zucht onder hitte

Het oude absolute hitterecord was 38,6 graden, op 23 augustus 1944 gemeten in Warnsveld. Dat sneuvelde na 75 jaar. „Het doet ons toch wel wat. Vanochtend dachten we dat het business as usual zou worden, maar het warmterecord laat ons niet koud”, aldus het KNMI.

Schiphol sproeit

Luchthaven Schiphol heeft de taxibanen vandaag besproeid met water om vervorming van het asfalt te voorkomen. Het kan op de banen 50 graden worden, waardoor het asfalt begint te smelten. Als een vliegtuig dan een bocht maakt, vervormt de ondergrond.

Woensdagmiddag legde een grote tankstoring de luchthaven grotendeels plat. Zeker acht vertrekkende vluchten zijn geannuleerd, alle andere vluchten zijn vertraagd.

Paarden

Terwijl Nederlanders puffen, hebben ook dieren het lastig. De kudde paarden die in een afgesloten vangweide in de Oostvaardersplassen staat, krijgt op deze hete dagen extra veel water en fris hooi van de boswachters van Staatsbosbeheer. De boswachters houden de paarden goed in de gaten. De ervaring leert dat konikpaarden goed tegen hitte kunnen, zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

De ruim 150 paarden staan al bijna twee maanden in de vangweide. Ze zouden half juli verhuizen naar een natuurgebied in Wit-Rusland. Door administratieve problemen in dat land heeft de verhuizing vertraging opgelopen. Het is nog niet bekend wanneer de kudde nu vertrekt.

Bos

„Vorige zomer konden de paarden schuilen tegen de zon in een bos, maar dat deden ze niet. Ze kozen er zelf voor op de open vlakte te blijven, waar ze een briesje kunnen opvangen”, aldus Staatsbosbeheer.

De dienst benadrukt dat de paarden, herten en runderen in het gebied wilde dieren zijn, die zich net als wild op andere plekken goed aanpassen aan de omstandigheden. Afdakjes bouwen en beschutting aanbrengen, zoals sommige actievoerders bepleiten, is daarom helemaal niet nodig.

Medicijnen

Het Rode Kruis adviseert om alert te zijn op het effect van hitte op medicatie en in ieder geval de bijsluiter te controleren. 80 procent van de ouderen die medicijnen gebruiken, zijn zich niet bewust van de invloed van hitte op de werking van hun medicatie. Dit blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.

„Het is belangrijk dat medicijngebruikers bij twijfel contact opnemen met hun huisarts. De huisarts kan aanraden om het medicijngebruik al dan niet aan te passen gedurende de warmere dagen”, aldus Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc.

Sommige medicijnen kunnen in combinatie met warme weersomstandigheden de temperatuur van het lichaam beïnvloeden, aldus de organisatie. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen die gebruikt worden bij hart- en vaatziekten, een luchtwegaandoening, psychiatrische ziekten of diabetes. Volgens het onderzoek neemt slechts 5 procent van de ondervraagde ouderen bij hitte maatregelen, zoals het raadplegen van de bijsluiter of langsgaan bij de huisarts of apotheek.

Nederland zucht onder hitteLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover