Nieuws/Binnenland
2035817
Binnenland

Peperdure papegaaien gevlogen

De gestolen ara's worden erg gemist.

De gestolen ara's worden erg gemist.

Amsterdam - Er heerst paniek in het Gelderse dorpje Beesd vanwege een papegaaienroof in Uilen- en dierenpark De Paay. Sinds afgelopen weekend zijn twee zeldzame geelvleugels vermist. Eigenaar Roger van Leeuwen (57) vermoedt dat hij is bestolen door bekenden.

De gestolen ara's worden erg gemist.

De gestolen ara's worden erg gemist.

„Het moet iemand zijn die op de hoogte was van mijn dagbesteding”, vertelt Van Leeuwen. „Precies in de anderhalf uur dat ik niet in het park was, is het slot van de schuurdeur geforceerd en zijn twee papegaaien meegenomen.”

De dierenliefhebber zet nu alles op alles om de dieren terug te krijgen. Hij ging zelf op onderzoek uit en heeft de politie op de hoogte gesteld. „Zij zullen de vermissing delen op Facebook en op de website van de politie. Mijn eigen zoektocht levert tot op heden niets op. Toch blijf ik zoeken. Ik hoop dat de geelvleugels ongeschonden terugkeren. Dat zou het allermooiste zijn.”

90 soorten

Van Leeuwen runt het kleinschalige Uilen- en dierenpark De Paay al een jaar of twintig. Het begon als hobby. Zo lang als hij zich kan herinneren, is hij in de weer met dieren. „Mijn ouders waren ook gek op dieren. Ik groeide op met eenden, fazanten en papegaaien.”

Na verloop van tijd belden er steeds meer mensen aan bij Van Leeuwen thuis. Allemaal waren ze benieuwd naar zijn alsmaar groeiende dierenverzameling. Inmiddels leven er 90 soorten in zijn park. Met precies evenveel liefde verzorgt hij alle woestijnvosjes, stokstaartjes, otters, kraanvogels, uilen en kangaroes.

Emotioneel

Vorige week werd zelfs een kameeltje geboren. Maar de feestelijke stemming sloeg snel om bij Van Leeuwen en zijn vriendin toen bleek dat er was ingebroken terwijl het park officieel nog gesloten was. „Ik ben meteen naar het recreatiegebied in de buurt gelopen, maar niemand had wat aparts gezien of gehoord.”

Van Leeuwen: „Het park draait op vrijwilligers en stagiaires. We hebben geen geld om zomaar twee nieuwe ara’s aan te schaffen. En dan heb ik natuurlijk ook een emotionele band met de dieren. Het is een zeldzame soort, dus alles wat ermee gekweekt wordt, stelt het uitsterven langer uit. Ik hoop echt dat ze weer terugkomen.”