Nieuws/Binnenland
2035986
Binnenland

Moordenaar Djamila: ’Er ontplofte een bom in mijn hoofd’

10 jaar cel en tbs geëist voor doden Djamila

Freddy

Freddy

ASSSEN - Voor doodslag op de twaalfjarige Djamila uit Hoogeveen heeft het Openbaar Ministerie dinsdag tien jaar cel en tbs geëist tegen Freddy D. uit Hoogeveen. De 47-jarige D. zou de dochter van zijn vriendin op 14 oktober vorig jaar eerst hebben laten toekijken toen hij zichzelf bevredigde en daarna hebben gewurgd in zijn auto bij het gehucht Punthorst in Overijssel.

Freddy

Freddy

Het meisje woonde met haar moeder en broertje op een zorgboerderij in het Drentse Nieuweroord. Daar woonde Freddy D. ook. Hij vertelde na zijn aanhouding dat hij verliefd was op het twaalfjarige meisje en met haar wilde vrijen. Op die bewuste dag was hij met haar op pad om een cadeautje voor haar moeder te kopen.

’Bom in mijn hoofd’

Toen hij zijn geslachtsdeel uit zijn broek haalde en toenadering zocht, begon Djamila te gillen. „Er ontplofte een bom in mijn hoofd”, zei hij in de rechtszaal. Vanuit de auto belde hij op 14 oktober zijn moeder, vertelt hij voor de rechtbank in Assen. „Heb je iemand misbruikt?”, vraagt zijn moeder. „Nee veel erger”, antwoordt haar zoon.

,,Smeerlap!” riep de vader van het slachtoffer Djamila plotseling tijdens de zitting. ,,Dat klopt, dat ben ik ook”, reageerde D. Hij zei zich te schamen.

’Keel keihard dichtkneep’

D. verklaarde hoe hij de keel van het meisje ’keihard dichtkneep’ en even later ontdekte dat ze niet meer leefde. Daarna reed hij nog urenlang rond in de omgeving van Zwolle met het lichaam van het meisje naast zich op de bijrijdersstoel, bedekt met een jas. Ondertussen belde hij zijn moeder om te zeggen dat hij iets heel ergs had gedaan. Zonder te weten wat, raadde zij hem aan naar de politie te gaan.

Rond zeven uur die avond meldde hij zich uiteindelijk bij de politie in Assen. Agenten vonden het lichaam van Djamila in zijn auto. D. is vanwege meerdere stoornissen verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Zonder behandeling is de kans op herhaling hoog, zeggen deskundigen. Of de man pedofiel is, is niet vastgesteld.

’Haar streepje altijd onder de mijne’

De oma’s van Djamila zijn ook aanwezig tijdens de rechtszaak tegen Freddy. De tweede oma heeft een hartverscheurend verhaal over de twee streepjes naast haar voordeur. Oma’s lengte en de iets kleinere Djamilla. De 12-jarige zei tegen oma nog dat ze hoopte dat haar streepje snel veel hoger zou staan. „Nu blijft haar streepje altijd onder de mijne.”

D.'s advocaat pleitte voor vrijspraak, omdat de Hoogevener volgens hem niet de opzet had om het meisje te doden. ,,Hij verkeerde in een dissociatieve toestand", aldus de raadsman. Uitspraak is op 29 mei.

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman was bij de zaak aanwezig en twitterde hierover. Haar tweets vind je hieronder.