Nieuws/Buitenland
2036429542
Buitenland

Brit gearresteerd om grote Twitterhack van onder meer Wilders, Biden en Bezos

MADRID - De Spaanse autoriteiten hebben een 22-jarige Brit opgepakt die wordt verdacht van betrokkenheid bij de grote Twitterhack van vorig jaar. Toen lukte het de dader of daders om toegang te krijgen tot zo’n 130 accounts op de berichtendienst, waaronder die van prominenten als PVV-leider Geert Wilders, de huidige Amerikaanse president Joe Biden en steenrijke zakenlieden als Jeff Bezos, Bill Gates en Elon Musk.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie meldt dat verdachte Joseph O’Connor is gearresteerd in kustplaats Estepona in de zuidelijke regio Andalusië. Dat gebeurde op verzoek van de autoriteiten in de Verenigde Staten. Die willen de twintiger vervolgen voor allerlei criminele activiteiten op internet, waaronder ook het ’cyberstalken’ van een minderjarig slachtoffer.

De mensen achter de Twitter-hack maakten vorig jaar naar schatting meer dan 100.000 dollar (bijna 85.000 euro) buit. Ze gebruikten gekaapte accounts om nietsvermoedende Twitteraars te vragen om cryptovaluta, een soort digitale munteenheden. Zo verscheen op het gekaapte account van zakenman Elon Musk een bericht waarin hij zogenaamd beloofde het dubbele bedrag terug te storten. „Jij stort 1000 dollar, ik stort 2000 dollar terug. Dit doe ik alleen het komende half uur”, schreven de oplichters.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo