Nieuws/Buitenland
2036723
Buitenland

Gevlei met president valt slecht

Topvoetballers voeren campagne voor Erdogan

Mesut Özil.

Mesut Özil.

BERLIJN - Op het slechtst mogelijke moment hebben twee voetballers van het Duitse nationale elftal hun politieke steun uitgesproken voor de Turkse president Erdogan. Het openlijke gevlei valt slecht in Duitsland.

Mesut Özil.

Mesut Özil.

Mesut Özil (29) en Ilkay Gündogan (27), middenvelders van respectievelijk Arsenal en Manchester City, hebben Turkse roots maar spelen inmiddels voor het Duitse elftal. De twee topspelers maakten slechte sier door, vlak voordat de selectie van Duitsland bekend moet worden gemaakt, te poseren met Erdogan voorafgaand aan een etentje. Gündogan had mooie woorden voor de president op zijn shirt geschreven.

Volgens Duitse media is de actie tenenkrommend: voetballers dienen politiek en sport gescheiden te houden. „Voor Duitsland spelen, voor Turkije strijden”, kopt Bild.

Ilkay Gundogan (links), Mesut Ozil (tweede van links) en de Turks international Cenk Tosun (rechts) poseren met Recep Tayyip Erdogan.

Ilkay Gundogan (links), Mesut Ozil (tweede van links) en de Turks international Cenk Tosun (rechts) poseren met Recep Tayyip Erdogan.

Bovendien ligt de zaak rond Deniz Yücel nog vers in het geheugen. De correspondent van Die Welt werd een jaar lang vastgehouden vanwege ’het bedrijven van propaganda voor een terreurorganisatie’.

Coulante Bierhoff

Veel Duitse prominenten spreken zich uit tegen de actie. Ook voorzitter Reinhard Grindel van de Duitse voetbalbond veroordeelt de keuze van Özil en Gündogan. „Het is niet goed dat onze spelers zich voor een campagne laten misbruiken”, aldus Grindel.

Volgens teammanager Oliver Bierhoff van het Duitse elftal zal er een gesprek komen. „Ze hebben de impact van deze foto’s onderschat”, aldus oud-international.