Nieuws/Buitenland
2037096861
Buitenland

Trump dreigt op Twitter met sluiting socialemediabedrijven

President Trump

President Trump

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter gezegd dat hij socialemediabedrijven wil aanpakken omdat die volgens hem Republikeinen de mond zouden snoeren. Hij dreigt de bedrijven door middel van wetgeving regels op te leggen of ze zelfs te sluiten. Eerder op de dag reageerde Trump al woedend op het besluit van Twitter om gebruikers te waarschuwen dat tweets van de president „mogelijk misleidende informatie” bevatten.

President Trump

President Trump

„Republikeinen hebben het gevoel dat socialemediaplatforms conservatieven de mond snoeren. We gaan hen stevig reguleren of sluiten omdat we dit nooit kunnen toestaan”, aldus Trump op Twitter. Vervolgens beschuldigde Trump Twitter ervan dat het ook in 2016, toen hij de presidentsverkiezingen won, zou hebben geprobeerd om conservatieven te censureren.

„We kunnen een meer verfijnde variant daarvan niet opnieuw laten plaatsvinden”, vervolgt Trump. „Net zoals we stemmen per post op grote schaal niet kunnen laten gebeuren.” Trump beweerde eerder op Twitter dat stemmen per post verkiezingsfraude in de hand zou werken.

Het waren dan ook die tweets die door Twitter werden vergezeld met de mededeling dat de berichten van de president onwaarheden kunnen bevatten. Ook plaatste Twitter een link met de tekst „lees hier de feiten over verkiezingen per post.”

Gebruikers die die link aanklikten kwamen uit bij Trump-kritische berichten van CNN en The Washington Post dat stemmen via de post zeer zelden in verband wordt gebracht met verkiezingsfraude. Volgens critici valt de president het stemmen per brief aan om mensen het recht of de mogelijkheid te ontnemen om te stemmen, zogenoemde ’voter suppression’.