Nieuws/Binnenland
2037326404
Binnenland

Ophef om nieuwe baan Belastingdienstbaas

Den Haag - Dat Belastingdienstbaas Jaap Uijlenbroek, de man die er binnenkort bij de fiscus uitvliegt na de toeslagenaffaire, mogelijk de hoogste ambtenaar bij de gemeente Den Haag wordt, leidt tot ophef.

„Dit geloof je toch niet”, zegt SP-leider Lilian Marijnissen. „En je dan nog afvragen hoe het toch kan dat mensen cynisch worden en het vertrouwen in instituties verliezen?”

Spoeddebat om ’bizarre transfer’

Ook in de stad Den Haag wordt geschokt gereageerd. Lokale partij Groep De Mos heeft een spoeddebat aangevraagd. Raadslid Ralf Sluijs rept van een ’bizarre transfer’. „Iemand die duizenden gezinnen tot de rand van de afgrond bracht, doodleuk hier laten werken. No way!” De lokale SP-fractie wil eveneens een spoeddebat over de kwestie.

"Dit geloof je toch niet"

De gemeente Den Haag laat bij monde van een woordvoerder weten geen uitspraken te doen over de komst van Uijlenbroek naar de hofstad. „Dat is dus voor ons een teken dat de geruchten kloppen. Anders ontken je het wel als er zo veel ophef over is”, aldus raadslid Ralf Sluijs van Groep de Mos.

Volgens de grootste partij in de Haagse gemeenteraad zou Uijlenbroek gemeentesecretaris worden, een vacature die inderdaad openstaat. „Wat ons betreft is dat spoeddebat pas van de baan zodra de burgemeester een brief stuurt dat er geen sprake van is dat deze man hier de baas over alle ambtenaren gaat worden. Zolang dat niet van de baan is, willen wij snel opheldering.”

Uit de brief die minister Hoekstra (Financiën) zaterdag naar de Tweede Kamer stuurde, valt op te maken dat het bedje van Uijlenbroek hoe dan ook wel is gespreid. De vertrekkende fiscusbaas ’wordt bijzonder adviseur’ bij de Algemene Bestuursdienst (ABD) en ’zal zich richten op werkzaamheden buiten het ministerie van Financiën’.

De Algemene Bestuursdienst is een soort banenpool voor hoge ambtenaren, waaruit ministeries en andere overheden kunnen putten. Ook hoge ambtenaren die enorme missers hebben gemaakt, komen erin terecht.

’Bijzonder adviseur’

Een van de hoofdverantwoordelijken van de bonnetjesaffaire op het toenmalige ministerie van Veiligheid en Justitie bijvoorbeeld, Pieter Cloo, belandde net als Uijlenbroek ook als ’bijzonder adviseur’ bij de ABD. Dat geldt ook voor topambtenaar Jenny Thunissen, die als topvrouw van de ILT-inspectie een dikke vinger in de pap had ten tijde van het gestuntel met nieuwe Fyra-treinen. Ze werd niet ontslagen, maar kwam bij de sollicitatiepool van het ambtelijk topkader terecht.

Door de toeslagenaffaire kwamen honderden ouders in de financiële problemen. Ze werden onterecht door de Belastingdienst als fraudeur aangemerkt en moesten vaak torenhoge bedragen aan al ontvangen kinderopvangtoeslag terugbetalen.

’Onverstandige route’

Minister Hoekstra wil zich niet uitlaten over de vermeende overstap van Uijlenbroek naar de gemeente Den Haag. „Het is een onverstandige route om een personeelsgesprek via de media te voeren”, zei hij in praatprogramma Buitenhof.

De CDA-bewindsman erkent dat er de afgelopen jaren veel dingen bij de fiscus zijn misgegaan, maar volgens hem zijn er ’geen aanwijzingen’ dat er dingen zijn gebeurd die strafrechtelijk niet door de beugel kunnen.