Nieuws/Binnenland
2037845
Binnenland

Praagse ober wil schadevergoeding van Nederlanders

Miroslav toont de verwondingen die hij heeft opgelopen.

Miroslav toont de verwondingen die hij heeft opgelopen.

PRAAG - De ober die in Praag door een groep Nederlanders is mishandeld, wil een schadevergoeding hebben. Door de vechtpartij liep ober Miroslav, kortweg Mirek, een hersenbloeding, een gebroken kaak en gebroken oogkas op.

Miroslav toont de verwondingen die hij heeft opgelopen.

Miroslav toont de verwondingen die hij heeft opgelopen.

Miroslav is twee keer geopereerd. De schade aan zijn ogen is groot. „Ik weet niet of ik weer gewoon kan functioneren, want ik zie veel minder”, zei de ober tijdens een persconferentie in Praag. Het komende half jaar zal hij zeker nog niet kunnen werken.

Door de vechtpartij liep ober Miroslav een hersenbloeding, een gebroken kaak en gebroken oogkas op. Hij is twee keer geopereerd en heeft veel schade aan zijn ogen opgelopen.

Mishandeling

Ober Miroslav werkt al sinds zijn vijftiende bij een café in het centrum van Praag. Een groep Nederlanders ging daar op 21 april op het terras zitten om hun eigen bier te drinken. Toen een andere ober daar iets van zei, ontstond een opstootje. Miroslav wilde ingrijpen en werd vervolgens geschopt en geslagen.

De groep vrienden in Praag.

De groep vrienden in Praag.

De collega’s van de ober die in Praag door Nederlanders was mishandeld, hebben een rekening geopend om geld voor hem in te zamelen. Dat geld is bedoeld voor het onderhoud van de man en zijn familie, voor de komende maanden als de man tijdens zijn herstel niet kan werken.

Twee broers zitten nog vast

Van de groep Nederlanders zitten er twee, de broers Arash N. en Armin N., nog steeds vast. Het onderzoek naar hun rol kan nog maanden duren. Drie mensen kregen voorwaardelijke celstraffen. Ze zijn Tsjechië uitgezet en mogen de komende vijf jaar het land niet meer in.

Armin N. is een fitnesstrainer uit de regio Den Haag. Zijn broer werkt bij een bedrijf dat zich specialiseert in SEO, oftewel zoekmachine-optimalisatie: het online vindbaar maken van bedrijven en klanten, zodat ze hoger in Google komen.

„Nee”, zei Miroslav. „Ik heb niets van ze gehoord.”

„Nee”, zei Miroslav. „Ik heb niets van ze gehoord.”

Geen excuses

Excuses heeft Miroslav niet van hen gekregen. Ze hebben ook niet geprobeerd om een andere manier contact met hem te zoeken, vertelt de Tsjech. Excuses kwamen wel van de Nederlandse ambassade en van willekeurige Nederlanders.

Miroslav zei veel steun gekregen te hebben vanuit Nederland, via talloze mailtjes en kaarten, veel bloemen, chocolade en zelfs alcohol. De verwachting is dat Nederlanders ook bijdragen aan een speciale rekening die zijn collega’s voor hem hebben geopend. Daarop willen ze geld inzamelen voor het onderhoud van de ober en zijn familie tijdens zijn herstel.