Nieuws/Binnenland
2038407547
Binnenland

Brussel geeft groen licht voor regeling Lelystad Airport

Den Haag - De Europese Commissie heeft officieel ingestemd met de regeling om vakantievluchten te verdelen tussen Schiphol en Lelystad Airport. Onlangs lekte al een conceptversie van het besluit uit.

Lelystad Airport is bedacht als vakantieluchthaven. Met de verkeersverdelingsregel kunnen vakantievluchten van Schiphol naar de vernieuwde polderluchthaven worden verplaatst. Op die manier komt er op Schiphol ruimte voor intercontinentale vluchten.

Ondanks de regeling is er ruimte voor niet-vakantievluchten op Lelystad Airport, dat ligt politiek gevoelig bij coalitiepartijen D66 en CU. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) probeerde eerder in Brussel groen licht te krijgen voor een regeling zónder ruimte voor ongebreidelde groei, maar daar gaf de Europese Commissie geen toestemming voor.

De goedgekeurde regeling bevat wel wat ruimte voor de overheid om te sturen. De luchtvaart in de Europese Unie is geliberaliseerd en dat maakt het voor Den Haag lastig om zelf in te grijpen.

Met het besluit van Brussel is voor de minister weer een belangrijke hobbel overwonnen richting opening van Lelystad. Wanneer de luchthaven de poorten opent is niet duidelijk. Door de stikstofproblematiek heeft Van Nieuwenhuizen de opening voor de derde keer moeten uitstellen. De geplande opening was komend voorjaar.