Nieuws/Binnenland
2038561
Binnenland

Blok: geen oordeel geweld Gaza

Stef Blok

Stef Blok

DEN HAAG - Het kabinet heeft nog geen oordeel over het geweld aan de grens tussen de Gazastrook en Israël waarbij onder Palestijnse demonstranten tientallen doden vielen. Minister Blok (Buitenlandse Zaken) wil dat er eerst ’goed en grondig’ onderzoek komt naar het geweld op de dag van de zeventigste verjaardag van de staat Israël en de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.

Stef Blok

Stef Blok

Volgens SP-Kamerlid Karabulut spreken de beelden voor zichzelf en heeft Israël humanitaire oorlogsrechten geschonden. „Je schiet geen mensen in de rug. Je doodt geen baby’s.”

Naast SP vinden PvdA, DENK, GroenLinks en D66 dat de minister de ambassadeur moet ontbieden. „Wat moet er gebeuren voordat hij zoiets doet”, vroeg Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). „Israël heeft een bloedbad aangericht”, meent Sjoerd Sjoerdsma (D66).

De situatie is complex, beaamt Blok. Israël zegt dat de beschoten demonstranten explosieven of wapens bij zich droegen en een bedreiging vormden. De Palestijnen beweren dat het slechts om ongewapende demonstranten ging. „Juist in een situatie waarin de lezingen zo ver uiteen lopen is het van groot belang dat we de feiten op tafel krijgen om te kunnen beoordelen of er grenzen zijn overschreden.” De Israëlische ambassadeur ontbieden, zoals diverse partijen verlangen, wil Blok evenmin.

De VVD-bewindsman zal komende week in de Veiligheidsraad van de VN pleiten voor een onderzoek. Of dat er komt, is onzeker, met het oog op een veto van de VS. Vrijdag ontmoet Blok in Washington zijn nieuwe collega Mike Pompeo. Behalve over Israël, zal het gesprek ook gaan over de Amerikaanse terugtrekking uit de atoomdeal met Iran.