Nieuws/Buitenland
2038626
Buitenland

Poetin rijdt over nieuwe brug naar de Krim

Vladimir Poetin

Vladimir Poetin

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft voor het eerst over de 19 kilometer lange brug naar de Krim gereden. Hij klom zelf achter het stuur van een vrachtwagen.

Vladimir Poetin

Vladimir Poetin

De brug over de Straat van Kertsj verbindt het Russische vasteland met het door Moskou geannexeerde schiereiland. Poetin voerde in de oranje truck een colonne aan met tientallen zware voertuigen. De Russische staatstelevisie zond dat live uit.

De Russische regering gaf een jaar na de annexatie van het schiereiland in 2014 opdracht tot de bouw van de brug. Automobilisten en andere weggebruikers mogen vanaf woensdag gebruikmaken van de verbinding. Het treinverkeer kan naar verwachting volgend jaar de brug gebruiken. Poetin bedankte dinsdag alvast de ingenieurs en bouwvakkers die betrokken waren bij de bouw van het miljarden kostende gevaarte.

Omstreden referendum

Moskou nam de controle over de Krim over na een omstreden referendum. Oekraïne erkende die volksraadpleging niet en ziet het schiereiland nog steeds als het eigen grondgebied. Dat vindt ook de buitenlanddienst van de Europese Unie. Die stelt in een verklaring dat het bouwen van de brug zonder Oekraïense instemming een nieuwe inbreuk vormt op de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne.

De brug heeft als doel de illegaal ingelijfde Krim verder met Rusland te integreren en te isoleren van Oekraïne, aldus de dienst. De EU herhaalt haar veroordeling van de annexatie en zegt die niet te zullen erkennen.